Naboer til vulkanen i uvisshet: De må vente i måneder

19/11/2023 09:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om faren for et vulkanutbrudd skulle avta, vil det ta lang tid før de evakuerte innbyggerne kan reise hjem.

Selv om faren for et vulkanutbrudd på Island skulle avta, vil det ta lang tid før de evakuerte innbyggerne i Grindavik kan reise hjem.

Dette sier de lokale myndighetene ifølge The Guardian .

Først om flere måneder vil det være trygt igjen å bo i husene de har forlatt mens jordskjelv etter jordskjelv har rullet som en varsler om et kommende utbrudd.

Beboerne i Grindavik ble evakuert for en drøy uke siden.

Deretter fikk ett medlem fra hver familie komme tilbake til huset sitt i fem minutter for å hente verdisaker.

Islandske myndigheter anslår at et mulig utbrudd vil finne sted ved Hagafell nord for Grindavik, men at det er fare for utbrudd langs hele den 15 kilometer lange underjordiske sprekken.

For å beskytte Grindavik, viktig infrastruktur og turistmagneten Den Blå Gune, har de begynt å anlegge en flere kilometer lang jordvoller rundt Hagafell, for å holde lavaen unna.

De siste vurderingene tyder på at risikoen for utbrudd har økt. Dette er skrevet av islandske RUV .

Island ligger over et vulkansk hotspot i Nord-Atlanteren og har et utbrudd i gjennomsnitt hvert fjerde til femte år. Det mest voldelige i nyere tid var utbruddet av vulkanen Eyjafjallajökull i 2010, som spydde ut enorme askeskyer i atmosfæren og satte fly i Europa i flere dager på grunn av frykt for at aske kunne skade flymotorer.

Forskere tror at et nytt utbrudd sannsynligvis vil produsere lava, men ikke en askesky. 

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.