Nasa med nytt funn: Mulige tegn av liv på Mars

15/07/2023 08:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nasas Perseverance-rover har oppdaget variert organisk materiale som kan være bevis på liv på Mars.

Funnene tyder på at et mer komplekst system enn tidligere antatt kan ha eksistert på planeten tidligere. Forskere foreslår en rekke forskjellige forklaringer på opprinnelsen til organisk materiale på den røde planeten.

Disse inkluderer vann-bergart-interaksjoner, eller avsetninger fra interplanetarisk støv eller meteorer, selv om biotisk opprinnelse - avledet fra levende organismer - ikke har blitt diskontert.

I følge studien kan det å forstå mer om organisk materiale fra Mars kaste lys over tilgjengeligheten av karbonkilder, med implikasjoner for søket etter potensielle tegn på liv. Instrumentet Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals (Sherloc) på roveren er det første verktøyet som muliggjør finskala kartlegging og analyse av organiske molekyler og mineraler på Mars.

Utholdenhet landet i Jezero-krateret, stedet for et gammelt innsjøbasseng med stort potensiale for tidligere beboelse, i februar 2021.

Siden den gang har forskere utforsket den geologiske sammensetningen av kraterbunnen ved å bruke en rekke verktøy om bord på roveren som kan ta bilder av og analysere steinene.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel og deres kolleger analyserte observasjoner fra to formasjoner på Jezero-kraterbunnen.

Signaler fra organiske molekyler ble oppdaget på alle de 10 målene som Sherloc observerte i Jezero-kraterbunnen, konsentrert i Maaz-formasjonen, mer enn i Seitah-formasjonen.

Dataene viste mangfoldig mineralassosiasjon og romlig fordeling som kan være unik for hver formasjon.

Forskerne foreslår at mangfoldet blant disse observasjonene kan gi innsikt i ulike måter organisk materiale kan ha oppstått på: potensielt gjennom avsetning av vann, eller i kombinasjon med vulkanske materialer.

"Våre funn tyder på at det kan være et mangfold av aromatiske molekyler som er utbredt på Mars-overflaten, og disse materialene vedvarer til tross for eksponering for overflateforhold," skrev studiens forfattere.

"Disse potensielle organiske molekylene finnes i stor grad i mineraler knyttet til vandige prosesser, noe som indikerer at disse prosessene kan ha hatt en nøkkelrolle i organisk syntese, transport eller konservering."

Dette er ikke første gang organisk materiale er funnet på Mars. I fjor fant Nasas Curiosity-rover steiner som inneholdt organisk karbon, muligens fra insekter som en gang streifet rundt på Mars.