Navnene deres ble slettet i jordskjelvet: Nå vet ingen hvem barna er

10/03/2023 07:34

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hundrevis av enslige barn ble reddet fra ruinene i Tyrkia og Syria. En måned senere står mange fortsatt uten identitet.

Tyrkiske Merve Yilmaz turte ikke å tro det.

Flere dager etter det voldsomme jordskjelvet i Tyrkia 6. februar, fikk hun en telefon på sykehuset der hun ble innlagt.

Personen i den andre enden fortalte henne at hennes tre måneder gamle sønn var funnet og at han var i live.

Den tyrkiske moren hadde fått beskjed om at gutten døde i jordskjelvet.

Det er et mirakel. "Gud reddet babyen min," utbrøt Merve Yilmaz, ifølge The Wall Street Journal, da de ble gjenforent.

Spedbarnet hadde blitt reddet ut av ruinene et døgn senere enn moren og hadde blitt fraktet til et annet sykehus der ingen kjente den lille guttens identitet.

Men takket være DNA-sammenligninger hadde tyrkiske myndigheter klart å finne moren hans, som ved gjenforeningen kunne avsløre guttens navn: Beran.

Langt fra alle har vært like heldige.

En måned etter jordskjelvet forblir mange overlevende barn navnløse fordi ingen kjenner deres identitet.

Barn uten tale

Mer enn 50.000 mennesker er bekreftet omkommet i det kraftige skjelvet som fikk tusenvis av bygninger til å kollapse i Syria og Tyrkia i begynnelsen av februar.

Enda flere ble skadet.

Og i dager og uker klarte redningsmenn å finne overlevende i ruinene, inkludert hundrevis av små barn.

- Det var en panikkartet atmosfære... ingen reell ordre for det, sier den frivillige redningsarbeideren Cihan Tezucar til The Wall Street Journal.

Katastrofen etterlot Tyrkia og Syria med en ny krise – minst 1915 uidentifiserte barn, ifølge tyrkiske myndigheter.

Det vil si barn som ble funnet uten foreldre eller kunnskap om overlevende slektninger. Hundrevis var så små at de ikke kunne si sitt eget navn.

Selv de litt eldre barna ble ofte så sjokkert over opplevelsen at de knapt kunne snakke, sier en lege til BBC.

Lite hjalp det i mange av de tilfellene der det var mulig å spore barn tilbake til en adresse der de var funnet, da det ofte ikke var annet igjen enn ruiner.

Over 1600 gjenforent

I stedet måtte et helt annet detektivarbeid starte.

Tyrkisk politi har tatt DNA-prøver og små fingeravtrykk fra barna og samlet inn deres biometriske data i en statlig database som også inneholder fysiske beskrivelser og bilder av barna, samt stedet der de ble funnet.

Siden da har myndighetene klart å matche 1649 barn med overlevende familiemedlemmer, mens 92 fortsatt er i statlig varetekt, sa familie- og sosialminister Derya Yanik, ifølge avisen Sözcü. Resten forblir innlagt på sykehus.

Ifølge ministeren er identiteten til 78 barn fortsatt ukjent en måned etter jordskjelvet.

Tilsynelatende er det imidlertid tvil om beregningen av figuren. Visedirektør i politiet Resul Hologlu sa at det totale antallet uidentifiserte barn var 213.

En avdelingsleder i Familie- og sosialdepartementet forklarer at forskjellen skyldes at de 213 dekker både etterlyste og uidentifiserte barn.

Kodenavn for det ukjente

På sykehuset i den tyrkiske byen Mersin tok de imot til sammen 678 enslige barn i kjølvannet av jordskjelvet, mange av dem i alderen 0-2 år, sier legen Bahar Aydinli til avisen Sabah.

Deretter har 618 av barna blitt matchet med familiemedlemmer, mens 46 har blitt overlevert til den tyrkiske statens varetekt.

- 14 barn er fortsatt innlagt på sykehus. Vi har familie informasjon om åtte av dem, men de har ikke blitt matchet ennå. Seks av barna er kodet som «foreldreløse», og de har fått navn som «Hatay 15», «Hatay 13» og «Hatay 8» avhengig av regionen de kommer fra, forklarer Bahar Aydinli.

For barna rundt om i Tyrkia som fortsatt er navnløse etter jordskjelvet, er det ukjent om alle vil bli identifisert.

Det er også syriske barn som har fått behandling i Tyrkia, noe som kompliserer identifiserings prosessen på grunn av den ustabile situasjonen i nabolandet og flyktning krisen utløst av den syriske borgerkrigen.

Statsråden avviser ryktet

Noen gjenforeninger skjer imidlertid også helt tilfeldig.

For eksempel ble en mor som fikk behandling på sykehuset i Adana rullet forbi barneavdelingen, hvor hun selv kjente igjen barnet sitt.

Hun sa: 'Det er babyen min.' Vi har hatt noen ganske minneverdige øyeblikk,' sier Nursah Keskin, legen som koordinerer sykehusets gjenforening, til The Wall Street Journal.

I forrige uke avviste familie- og sosialminister Derya Yanik rykter om at noen uidentifiserte barn allerede hadde blitt overlevert til nye familier.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.