Nobels Fredspris: hva er egentlig historien bak?

11/10/2024 11:01

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Nobels Fredspris offentliggjøres i dag, men hva er egentlig historien bak prisen, og hvorfor deles den egentlig ut i Oslo og ikke i Stockholm?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fredsprisen ble opprettet av Alfred Nobel, den svenske oppfinneren av dynamitt, som ønsket å fremme fred etter å ha sett sin oppfinnelse bli brukt destruktivt. Nobel testamenterte sin formue til å opprette fem priser, hvorav fredsprisen var en av dem.

Prisen deles ut i Oslo, ikke Stockholm:
Mens de andre Nobelprisene i diverse disipliner deles ut i Stockholm, er Nobels fredspris den eneste som deles ut i Oslo. Dette var Nobels eget ønske, men grunnen er uklar. Noen mener det skyldes at Norge og Sverige var i union da prisen ble etablert, og at Norge ikke hadde eget militær. Fordi Norge derfor ikke kunne starte en væpnet konflikt, ble Norge sett på som mindre militaristisk enn hans hjemland Sverige.

Første pris utdelt i 1901:
Den første Nobels fredspris ble utdelt i 1901 til to mottakere: den sveitsiske grunnleggeren av Røde Kors, Henri Dunant, og den franske fredsaktivisten Frédéric Passy.

En av de mest kontroversielle prisene:
Fredsprisen har vært gjenstand for kontroverser flere ganger. For eksempel ble prisen tildelt Henry Kissinger i 1973 for hans rolle i Vietnamkrigen, noe som ble sterkt kritisert av mange som mente han ikke hadde fremmet fred.

Kan deles mellom flere:
Nobels fredspris kan deles mellom opptil tre mottakere hvert år. Den deles ofte ut både til enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for fred og menneskerettigheter.

Kvinneandelen er lav:
Av de over 100 tildelingene, har kun 18 kvinner mottatt Nobels fredspris. Blant de mest kjente er Malala Yousafzai, som ble den yngste mottakeren i historien da hun fikk prisen i 2014, bare 17 år gammel.

foto: Shutterstock

Utdelingen på Nobeldagen:
Prisen deles ut hvert år på Alfred Nobels dødsdag, 10. desember, i Oslo Rådhus. Dette er en stor begivenhet, med prominente gjester fra hele verden til stede.

Prispengene:
Mottakeren av Nobels fredspris får, i tillegg til en medalje og et diplom, en betydelig pengesum. Størrelsen på pengesummen varierer fra år til år, men den er ofte rundt 10 millioner svenske kroner.

Nektet å motta prisen:
Det er bare to personer som har nektet å motta Nobels fredspris. Den mest kjente er Le Duc Tho fra Nord-Vietnam, som nektet å dele prisen med Henry Kissinger i 1973, da han mente at det ikke hadde blitt fred i Vietnam.

Prisvinnerne setter ofte fokus på aktuelle konflikter:
Mange av fredsprisvinnerne bruker talene sine til å rette oppmerksomheten mot viktige globale spørsmål. For eksempel brukte Martin Luther King Jr. sin tale til å snakke om borgerrettigheter, mens Malala Yousafzai fokuserte på utdanning for jenter.