Nord-Korea gjennomfører andre missiloppskyting på en uke

29/01/2024 15:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nord-Korea har testet flere våpen på nyåret. For noen dager siden ble en ny generasjon kryssermissiler testet.

Nord-Korea har skutt opp flere kryssermissiler søndag, ifølge Sør-Koreas militær.

Lanseringen er den siste i en rekke handlinger fra Nord-Korea som har økt spenningen i regionen.

For noen dager siden skjøt Nord-Korea flere kryssermissiler inn i Gulehavet. Ifølge Nord-Korea var det den første testen av en ny generasjon strategiske kryssermissiler.

Atomvæpnede Nord-Korea har fremskyndet sine tester på nyåret. De har blant annet testet det de kaller et «undersjøisk atomvåpensystem» og en hypersonisk ballistisk missil med fast brensel.

– Militæret vårt fanget opp flere uidentifiserte kryssermissiler nær farvannet rundt den nordkoreanske øya Sinpo klokken 08.00 i dag, sa den sørkoreanske generalstaben i en uttalelse.

Generalstaben sier at oppskytingen blir analysert av sørkoreanske og amerikanske etterretningsbyråer, og legger til at den «fører tett overvåking av Nord-Koreas videre bevegelser og aktiviteter».

I motsetning til ballistiske missiler, er tester av kryssermissiler ikke forbudt under gjeldende FN-sanksjoner mot Nord-Korea.

Cruisemissiler flyr i lavere høyder enn de mer sofistikerte ballistiske missilene, noe som gjør dem vanskeligere å oppdage og avskjære.

Torsdag sa Nord-Korea at de hadde utført sin første test onsdag av en ny generasjon strategiske kryssermissiler de utvikler. De heter Pulhwasal-3-31.

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea har blitt verre og verre de siste månedene.

Begge sider har avvist avtaler som tar sikte på å redusere spenninger, styrke grensesikkerheten og gjennomføre militærøvelser langs grensen.

Tidligere denne måneden sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un at Sør-Korea er landets «hovedfiende».