Nordfjord trekker tilbake flere produkter: Mistanke om E. coli

16/09/2023 13:07

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Produktene ble solgt på Rema 1000.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mattilsynet har mistanke om burgere som smittekilde ved et utbrudd av E.coli (EHEC)-infeksjoner.

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget av samme råvare.

Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Der står det at de tilbakekalte produktene ble solgt på Rema 1000.

Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukerne kan fortsatt ha dem i fryseren.

Til dags dato har 17 personer blitt smittet. Ifølge FHI fortsetter utbruddet og det er et av de største EHEC-utbruddene i Norge.

Disse produktene trekkes tilbake: 

  • Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)

  • Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)

  • Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)

  • Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024)

  • Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)

  • Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)

  • Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)

  • Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)

  • Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)

Nordfjord Kjøtt har trukket tilbake frossen Hamburger Classic, 800 g, med best før dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360 g, med best før dato 16.07.23.

Frysning dreper ikke E. coli-bakterier og alle burgere og deigprodukter må være gjennomstekt, ifølge FHI.

- Frysing tar ikke knekken på E. coli bakteriene og vi understreker at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke, uttaler overlege Silje Lavoll ved FHI.

Lavoll understreker viktigheten av god kjøkkenhygiene ved håndtering av ferske og frosne kjøttprodukter, og anbefaler å vaske hendene grundig etter håndtering.

Dette kan forhindre infeksjon med EHEC og andre bakterier som kan forårsake sykdom, legger hun til.

I en pressemelding fra Mattilsynet ble det sagt at mistanken om disse produktene ble økt etter ytterligere intervjuer med pasienter og omfattende sporingsarbeid i matkjeden.

- Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype, står det.