Nordmenn spiser mer kjøtt enn før: "Massive utslipp"

30/03/2023 13:52

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Norsk kjøttforbruk er på vei opp, selv om flere og flere sier at de ikke vil spise kjøtt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I følge Orklas bærekraftsbarometer sier 27 % at de enten er vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere. Det er derfor noe overraskende at kjøttforbruket fortsetter å øke, skriver Forskersonen.

Etter en liten nedgang på 2010-tallet spiste vi et rekordstort gjennomsnitt på 54,9 kilo kjøtt i 2021. Forbruket av rødt kjøtt økte også med 5 % fra året før.

Vestlige land er under et enormt press for å begrense kjøttforbruket på grunn av klimaendringer. 

FNs klimapanel har fremhevet en overgang til bærekraftig og sunn kosthold som en nøkkelrespons på klimaendringer.

I tillegg anbefaler norske helsemyndigheter å begrense mengden bearbeidet og rødt kjøtt i kosten.

Det har blitt fremhevet som et spesielt effektivt middel for å redusere utslipp og har blitt kalt "super-vippepunkt" for "massive utslippskutt" rundt om i verden.

Norske forskere hevder at nordmenn mangler ferdigheter som er nødvendige for å tilberede sunne vegetariske måltider, men gjennomsnittsnordmannen føler maten mangler noe uten kjøtt.

Ganske mange mennesker erstatter gjerne kjøtt hver dag. I mange sosiale situasjoner er det dessuten lettere å spise kjøtt enn å ikke spise det. Småbarnsforeldre velger ofte kjøtt som barnet liker fordi det er raskt, billig og enkelt.

Kantiner, bensinstasjoner, restauranter og andre steder som serverer mat, er det ikke lett å kjøpe mat uten kjøtt.

Forskere hevder imidlertid at dette rett og slett er mangel på forholdsregler for å bytte kosthold fra kjøtt til andre alternativer. 

Men det må satses på å få nordmenn til å endre kjøttvanene. Kjøtt har over tid spilt en stadig mer sentral rolle i norsk kosthold og regnes som det mest naturlige.

Ekspertene til «MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation» gir ikke opp, og hevder:

«Hvorvidt vi noen gang bør slutte helt å spise kjøtt, vil forbli et åpent spørsmål en god stund til. Per i dag er det mer interessant å tenke på hvordan vi kan bedre tilrettelegge for et bærekraftig og næringsrikt kosthold med lavere mengder kjøtt.»

Læs også:

Kast aldri oljens plasthette: Den har en funksjon som veldig få er klar over Du vet sikkert ikke at plastlokket kan være gull verdt for deg.
Fluene hater denne planten: Derfor bør du ha den hjemme En tradisjon har gått tapt over tid, men det betyr ikke at den fortsatt ikke fungerer. Det krever bare at du plasserer en bestemt plante i vinduet da den holder fluene unna.