Nordmenn spiser mer kjøtt enn før: "Massive utslipp"

30/03/2023 13:52

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Norsk kjøttforbruk er på vei opp, selv om flere og flere sier at de ikke vil spise kjøtt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I følge Orklas bærekraftsbarometer sier 27 % at de enten er vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere. Det er derfor noe overraskende at kjøttforbruket fortsetter å øke, skriver Forskersonen.

Etter en liten nedgang på 2010-tallet spiste vi et rekordstort gjennomsnitt på 54,9 kilo kjøtt i 2021. Forbruket av rødt kjøtt økte også med 5 % fra året før.

Vestlige land er under et enormt press for å begrense kjøttforbruket på grunn av klimaendringer. 

FNs klimapanel har fremhevet en overgang til bærekraftig og sunn kosthold som en nøkkelrespons på klimaendringer.

I tillegg anbefaler norske helsemyndigheter å begrense mengden bearbeidet og rødt kjøtt i kosten.

Det har blitt fremhevet som et spesielt effektivt middel for å redusere utslipp og har blitt kalt "super-vippepunkt" for "massive utslippskutt" rundt om i verden.

Norske forskere hevder at nordmenn mangler ferdigheter som er nødvendige for å tilberede sunne vegetariske måltider, men gjennomsnittsnordmannen føler maten mangler noe uten kjøtt.

Ganske mange mennesker erstatter gjerne kjøtt hver dag. I mange sosiale situasjoner er det dessuten lettere å spise kjøtt enn å ikke spise det. Småbarnsforeldre velger ofte kjøtt som barnet liker fordi det er raskt, billig og enkelt.

Kantiner, bensinstasjoner, restauranter og andre steder som serverer mat, er det ikke lett å kjøpe mat uten kjøtt.

Forskere hevder imidlertid at dette rett og slett er mangel på forholdsregler for å bytte kosthold fra kjøtt til andre alternativer. 

Men det må satses på å få nordmenn til å endre kjøttvanene. Kjøtt har over tid spilt en stadig mer sentral rolle i norsk kosthold og regnes som det mest naturlige.

Ekspertene til «MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation» gir ikke opp, og hevder:

«Hvorvidt vi noen gang bør slutte helt å spise kjøtt, vil forbli et åpent spørsmål en god stund til. Per i dag er det mer interessant å tenke på hvordan vi kan bedre tilrettelegge for et bærekraftig og næringsrikt kosthold med lavere mengder kjøtt.»