Norges største flyulykke krevde 55 menneskeliv: Nå bliver det TV-serie

04/10/2023 17:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Norges største flyulykke skal nå granskes.

8. september 1989 går et fly ned utenfor Hirtshals i Danmark, og 55 nordmenn styrter rett i døden. Partnair-ulykken er Norges største flyulykke.

Nå 34 år senere har en gruppe journalister gått inn for å undersøke ulykken nærmere, med mål om en gjenopptakelse av saken. 

Hva de finner ut av når de undersøker saken kan du se i «Partnair– Den glemte tragedien».

Havarikommisjonen konkluderte med at det var falske bolter i halefinnen som var ulykkesårsaken, men det har siden blitt sådd tvil om det faktisk var så enkelt som det. I dokumentarserien går journalistene kommisjonens konklusjon i sømmene og ser nærmere på andre mulige årsaker til den tragiske ulykken.

Av de 55 omkommende var det 50 personer som hadde vunnet billett fra sin arbeidsplass Wilhelmsen rederiet. Planen var at de utvalgte skulle få reise til Hamburg å være med på en skipsdåp av selskapets nyeste båt.

Foto: Wikipedia Commons

– Seerne kan forvente seg en spennende, viktig og overraskende dokumentar om Norges glemte flyulykke. Nye undersøkelser og vitner går hardt ut mot den offisielle forklaringen. Det er også første gang de etterlatte forteller sine historier og minnes de døde, sier regissør Alexander Wisting.

Gjennom serien snur nye fagmiljøer alle steiner og funnene stiller store spørsmål omkring troverdigheten til Forsvaret og norske havarimyndigheter.

– Arbeidet har vært krevende fordi institusjoner som Forsvaret og Havarikommisjonen svikter sitt ansvar og legger lokk på informasjon som bør komme offentligheten til del. Motarbeidelse av innsyn og mangel på åpenhet er en trussel mot rettssikkerheten. Og trist for de etterlatte som ønsker svar. Samtidig har arbeidet vært tilfredsstillende fordi man gjør såpass mange funn som gjør at vi kan bidra til å endre historien, sier Wisting.

Han håper serien kan være et bidrag i kampen for gjenopptakelse av saken, og mener at deres funn bør bidra til at ulykken kan granskes på nytt, og at de etterlatte endelig kan få et svar om hva som skjedde med deres kjære.

– Dette er en sterk historie om en forferdelig ulykke som det er viktig og riktig å belyse fra alle sider, sier programdirektør i Viaplay Anine Johansen.

Partnair – Den glemte tragedien har premiere på Viaplay 19. oktober. 

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.