Norske myndigheter har pågrepet Andrej Medvedev

23/01/2023

Emma Hansen

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
De norske myndighetene har pågrepetet russiske Andrej Medvedev.

Det er norske utlendingsmyndigheter som avgjør om den avhoppede russeren Andrej Medvedev skal møte for en dommer, og om han skal pålegges å forbli varetektsfengslet i Norge.

Det sier Jon Andreas Johansen, fungerende leder for juridisk seksjon i Politiets utlendingsenhet, til NRK.

Medvedev har søkt asyl i Norge etter å ha forlatt Russland og – etter eget utsagn – den beryktede paramilitære enheten Wagner som kjemper for Russland i krigen i Ukraina.

Den russiske rettighetsgruppen Gulagu har fått beskjed om at Medvedev er i ferd med å bli utvist fra Norge. Det er ikke klart hvem som skulle ha tatt den avgjørelsen.

Russeren ble pågrepet av det norske forsvaret tidligere denne måneden i Pasvikdalen i grenseområdet mellom Russland og Norge.

Her ble han avhørt av Kripos.

I Norge har Kripos ansvaret for å etterforske krigsforbrytelser. Derfor er det også Kripos som deltar i internasjonalt samarbeid i etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina.

Ifølge Kripos er Medvedev avhørt som vitne i denne forbindelse.

Medvedevs omgang med norske myndigheter ligger imidlertid ikke på Kripos' desk, ifølge NRK. I stedet er det norske utlendingsmyndigheter som har ansvaret for denne delen.

Andrej Medvedev skulle forlate Wagner-gruppen etter at en fire måneders kontrakt han hadde signert i juli gikk ut.

Wagner-gruppens øverste leder er Jevgenij Prigozjin, som står Russlands president Vladimir Putin nær.

Gruppen har fått en sentral rolle i Russlands invasjon av Ukraina. Her deltar gruppens leiesoldater i kampene mot ukrainske styrker.

Prigozjin er på FBIs liste over verdens mest ettersøkte personer.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.