NRK innrømmer feil i Sophie Elise sak

09/03/2023

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Det har vært en trist sak for NRK".

– Jeg må si at det har vært en trist sak for NRK, disse ukene har vært en belastning for omdømmet, sier medlem i kringkastingsrådet Jan Bøhler.

Podcasten «Sophie og Fetisha» er nå NRK-historie etter at Sophie Elise og Fetisha Williams valgte å avslutte samarbeidet forrige uke.

Likevel må saken fortsatt behandles på vanlig måte. Klagen gjelder blant annet NRKs valg om å ha disse profilene som profiler, og enkelte reagerer på det kommersielle forholdet som undergraver NRKs troverdighet.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forsvarte kritikken de hadde fått ved møtestart. Hun var også selvkritisk og sa de burde vært mer oppmerksomme på Instagram-bildet som startet hele debatten i utgangspunktet.

– Når Sophie Elise nekter å delta i noen debatt og si noe som helst, så forsterker det veldig at NRK lar seg binde av at hun ikke vil si noe, når man ikke sier noe selv. Det er ikke sånn vi forventer at NRK skal delta i det offentlige ordskiftet, sier Bøhler.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forklarer også hvorfor de tok med podcasten. Hun nevnte alle klagene på NRKs valg av Sophie Elise som «forbilde».

– Vi mener, og jeg mener fortsatt, at det er plass til hennes stemme i NRK, hvis vi skal være til og for alle må vi også gi rom for stemmer noen ikke liker.

– Vi krever ikke av våre mannlige profiler at de skal være forbilder. Jeg opplever at det er en kjønnsdimensjon i denne debatten.

Kringkastingsrådsmedlem Trude Drevland diskuterer også hvordan menn og kvinner behandles forskjellig i podkaster.

– Jeg har hørt på menns podkaster i NRK, og de er neimen ikke gode til tider.

Stine Renate Håheim er enig i at det handler om kjønn.

– Men jeg tror også det handler om at Sophie Elise er en person, men også en merkevare. Hun er noe mer enn sin private person. Hun er kontroversiell og det skaper alltid debatt.

Hun kritiserer NRK for å lansere podkasten under inntrykk av at den skal ta opp samfunnsspørsmål og sette dagsorden.

– Hun er en maktperson, hun har veldig mye makt over veldig mange unger kvinners liv, og det har vært ganske fraværende i NRKs analyse av hva det er for noe, sier leder for kringkastingsrådet Snorre Valen.

Fürst Haugen er selvkritisk på møtet. Han forteller at han gjorde en avtale med influenceren som de ikke gjorde med andre profiler – angående Sophie Elises forbindelser utenfor NRK.

– Vi gjorde en feil da vi inngikk en slik avtale, sier hun.

– Vi har erfart at det ikke er forenlig å være influencer og oppdragstager på fulltid.

Hele saken kan du lese hos VG.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.