Ny coronavariant med kallenavnet Eris har ankommet Sverige

14/08/2023 10:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rundt 50 land har registrert en ny koronavariant, som kan ha fått det globale antallet infeksjoner til å øke.

Sverige har registrert de første smittetilfellene med en ny koronavariant, som har fått tilnavnet Eris og er relatert til omicron-varianten.

Det skriver SVT.

Eris - eller EG. 5, som det offisielt heter - har så langt vært registrert i cirka 50 land. I Sverige utgjør det ti prosent av nye smittetilfeller.

Det er imidlertid ingen grunn til stor bekymring. Det sier professor Magnus Gisslén, som tar over som Sveriges nye statsepidemiolog i september, til SVT.

– Det er ingen grunn til å tro at det gir mer alvorlig sykdom, sier han.

Ifølge nyhetsbyrået AFP anses varianten å være relativt smittsom. Det antas imidlertid ikke å forårsake spesielt dårlige koronasymptomer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært Eris som en «interessevariant». Samtidig opplyser organisasjonen fredag ​​at det globale antallet infeksjoner har økt med 80 prosent den siste måneden.

I følge WHO ble det fra 10. juli til 6. august registrert halvannen million nye koronatilfeller. Det var 80 prosent mer enn de foregående 28 dagene.

Eris er for tiden mest utbredt i Kina og USA. WHO utelukker imidlertid ikke at varianten kan bli den dominerende globalt i løpet av høsten og vinteren.

– Det er derfor WHO holder et ekstra øye med Eris, sier den kommende svenske statsepidemiologen, Magnus Gisslén.

– Men vi har ingen grunn til å tro at det er en mer seriøs variant.

WHO sier Eris utgjør en "lav" risiko for global folkehelse.

Likevel minner WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus om at «det fortsatt er en risiko for at en farligere variant vil dukke opp og forårsake en plutselig økning i antall smittede og døde». Dette skriver AFP.