Ny forskning avslører: Dette er hvor lite rødt kjøtt du bør spise per uke

23/10/2023 17:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er dårlige nyheter for kjøttelskere.

Det er ingen hemmelighet at det de siste årene har vært et ekstremt fokus på helse og velvære. I tillegg har det fått mye oppmerksomhet om hvor mye kjøtt vi bør innta på daglig, ukentlig og månedlig basis.

En ny studie utført av forskere fra Harvard University har avdekket at ved å spise kun to porsjoner rødt kjøtt per uke vil risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Forskerne advarer derfor om behovet for å begrense inntaket av rødt kjøtt for å optimalisere helsen . Det skriver Daily Mail.

Tidligere var det en anbefaling fra de britiske helsesjefene, som sa at man ikke skulle innta mer enn 70 g rødt kjøtt per dag.

Men den nye forskningen tyder på at selv denne mengden kan ha negative konsekvenser for helsen. Forskerne mener at en grense på rundt én porsjon rødt kjøtt per uke vil være mer passende for de som ønsker å beskytte helsen.

Studien, som involverte 216 695 deltakere og gikk over 36 år, avdekket en sterk sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt, både bearbeidet og ubearbeidet, og økt risiko for type 2-diabetes.

Deltakere som spiste mest rødt kjøtt hadde 62 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen, mens hver ekstra daglig porsjon bearbeidet rødt kjøtt økte risikoen med 46 prosent.

Selv ubehandlet rødt kjøtt økte risikoen med 24 prosent. Forskerne understreket viktigheten av å erstatte rødt kjøtt med sunne planteproteinkilder for å beskytte både helse og miljø.

Å erstatte rødt kjøtt med meieriprodukter viste en 22 prosent lavere risiko for type 2 diabetes. Selv om rødt kjøtt er en verdifull kilde til protein og næringsstoffer som jern, sink og B-vitaminer, har det vært knyttet til risikoer som hjertesykdom, kreft og tidlig død.

Rødt kjøtt kan også inneholde mye salt og mettet fett, og bearbeidede varianter kan inneholde kontroversielle konserveringsmidler og kjemikalier.

I lys av den nyeste forskningen og tidligere studier anbefaler eksperter nå at folk begrenser inntaket av rødt kjøtt til mindre enn én porsjon per uke for å opprettholde helse og velvære.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.