Universet går mot sin uunngåelige slutt langt tidligere enn tidligere antatt, viser ny forskning. Likevel er det fortsatt snakk om ubegripelig lange tidsperspektiver før alt tar slutt.
En ny studie publisert i Journal of Cosmology and Astroparticle Physics av forskere ved Radboud-universitetet i Nederland, har ført til en betydelig revurdering av når universets endelige død vil inntreffe.
Ifølge nyhetsbyrået AFP trenger vi ikke å pakke kofferten med det første – universets sammenbrudd ligger fremdeles anslagsvis 10⁷⁸ år frem i tid. Det vil si et ett-tall etterfulgt av 78 nuller.
Et dramatisk nytt anslag
Tidligere har forskere operert med et tidsspenn på 10¹¹⁰⁰ år før universet ville opphøre å eksistere. Den nye beregningen kutter dette med en ufattelig margin. Hovedforfatter Heino Falcke sier:
"Den endelige slutten kommer langt tidligere enn ventet. Heldigvis tar det fremdeles veldig lang tid."
Studien har tatt for seg livsløpet til hvite dverger – de mest slitesterke stjernene i universet – og undersøkt hvor lenge de teoretisk kan eksistere før de forsvinner helt.
Det skriver Sol
Fra sorte hull til hvite dverger
Bakgrunnen for forskernes arbeid er teorien om Hawking-stråling. På 1970-tallet foreslo Stephen Hawking at sorte hull ikke er evige, men sakte fordamper – ikke ulikt en brusetablett som løses opp i vann.
Denne teorien, som forener kvantemekanikk og generell relativitetsteori, var revolusjonerende i fysikkens verden. Selv om Hawking-stråling aldri har blitt direkte observert, regnes den som en uunngåelig konsekvens dersom begge de to store fysikkteoriene stemmer.
Nå har forskerne fra Nederland utvidet denne tankegangen. De har brukt prinsippene fra Hawking-strålingen til å analysere andre typer himmellegemer – ikke bare sorte hull – og konkludert med at fordampningstiden påvirkes av objektenes tetthet.
Dette åpnet for muligheten til å forutsi hvor lenge de såkalte hvite dvergene, universets mest seiglivede stjerner, kan klare seg før også de forsvinner.
"Ved å stille slike spørsmål og undersøke de mest ekstreme tilfellene håper vi å forstå teorien bedre. Kanskje kan vi en dag løse gåten rundt Hawking-strålingen," sier medforfatter Walter van Suijlekom.
Jordens skjebne er uavhengig av universets død
Selv om dette er fascinerende innsikt i universets fremtid, har det liten praktisk betydning for menneskeheten. Livet på jorden vil nemlig være avsluttet lenge før universet viskes ut.
Om cirka én milliard år forventes det at solen vil varme opp kloden så mye at havene fordamper. Om ytterligere noen milliarder år vil solen utvide seg og omslutte hele planeten, som da mest sannsynlig er ubeboelig og livløs.