Ny lov forbyr ugifte turister å ha sex i ferieparadis

06/12/2022 12:28

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Da en tidligere versjon av loven ble behandlet i 2019, utløste den landsomfattende protester i Indonesia.

Indonesias parlament godkjente tirsdag en ny lov som forbyr sex utenfor ekteskap. Straffen er opptil ett års fengsel. 

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den nye loven er en del av en rekke lovendringer som, kritikere sier, undergraver sivile friheter i verdens tredje største demokrati.

De kontroversielle nye lovene gjelder både indonesere og utlendinger.

Som NTB påpeker, betyr det at for eksempel turister på den indonesiske ferieøya Bali kan straffes med opptil ett års fengsel for sex utenfor ekteskapet. 

Ifølge Sky News er det imidlertid bare nære slektninger som ektefeller, foreldre eller barn som kan anmelde brudd på loven.

Loven trer ikke i kraft før om tre år. 

Økning i religiøs konservatisme

Endringene inkluderer også et forbud mot å fornærme presidenten og statlige institusjoner, samt å uttrykke synspunkter som ikke stemmer overens med statens ideologi.

Godkjenningen av forbudet mot sex utenfor ekteskapet kommer samtidig som næringslivsorganisasjoner har advart om at det blant annet kan skade Indonesias rykte som turistmål.

Indonesia har den største befolkningen av muslimer i verden. Landet har sett en økning i religiøs konservatisme de siste årene. 

Motstanderne av den nye loven har trukket frem flere punkter som de mener er sosialt regressive og som vil innskrenke ytringsfriheten.

Demokrati i tilbakegang

Kritikere sier loven representerer et «stort tilbakeslag» for å bevare demokratiske friheter etter fallet til den autoritære lederen Suharto i 1998.

- Vi går baklengs. Undertrykkende lover burde vært avskaffet, men lovforslaget viser at argumentene til forskere i utlandet er sanne – at demokratiet vårt utvilsomt er i tilbakegang, sier Amnesty Internationals direktør for Indonesia, Usman Hamid, til AFP.

Da en tidligere versjon av loven ble vurdert i 2019, utløste den landsomfattende protester i Indonesia, med titusenvis av mennesker som deltok.