Ny metode: Slik kan politiet oppdage at du bruker telefonen bak rattet

08/09/2023 11:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Politiet har installert et kamerasystem for kunstig intelligens (AI) langs motorveien.

Bare 72 timer etter installasjonen av et AI-kamerasystem langs motorveien i Cornwall, England, ble nesten 300 sjåfører tatt for å bryte loven. Etter ytterligere fem dager steg dette tallet til hele 1000.

Cornwall Police Force har nylig lansert en prøve av et AI-trafikksikkerhetskamerasystem for å oppdage lovbrudd som manglende bilbelte og mobiltelefonbruk under kjøring.

Systemet, utviklet av AI-teknologiselskapet Acusensus, registrerte nesten 180 tilfeller av bilbeltefeil og 117 tilfeller av mobiltelefonbruk, sa Vision Zero South West, et samarbeidsprosjekt mellom flere organisasjoner i området, inkludert politiet, i en pressemelding.

Det melder Business Insider.

Det frittstående kamerasystemet ble installert langs A30, som strekker seg fra London til den sørvestlige spissen av landet. Systemet overvåker trafikken i områdene der det er satt opp og tar tydelige bilder av passerende kjøretøy ved hjelp av blant annet infrarød blits og et linse- og filtreringssystem.

AI gjennomgår deretter bildene og flagger de som viser potensielle fornærmende sjåfører. Bilder flagget av AI sendes deretter til en person for vurdering. Hvis et brudd er korrekt identifisert, får sjåføren enten en advarsel eller verre, avhengig av alvorlighetsgraden av bruddet.

Ifølge selskapet har Acusensus-systemet det siste året vært i prøveperioder flere steder i Storbritannia og Australia. Om det vil komme til andre land, gjenstår å se.

Tidligere i år ble det også lansert et initiativ i Storbritannia der AI-kameraer ble satt opp langs motorveier for å fange sjåfører som kaster søppel ut av bilvinduene sine. Metroen i Barcelona og New York bruker også et AI-videoanalysesystem for å fange passasjerer som unngår billettkontroll.

Adrian Leisk, leder for trafikksikkerhet for Devon og Cornwall Police, sa i en pressemelding at det var skuffende å se så mange sjåfører bruke telefonene sine bak rattet og ikke bruke bilbelte.

"Vi bruker denne nye teknologien for å sende en klar melding til alle som fortsetter å bruke telefonen bak rattet: Du kommer til å bli fanget," sa Leisk.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?