Ny studie: Nesespray forhindrer koronasinfeksjon

19/11/2020 10:39

Emma Sletta

Nyheter
Forskere ved Columbia University har utviklet en behandling som blokkerer viruset i nesen og lungene.

En ny studie viser at nesespray forhindrer koronasinfeksjon.

Den gode nyheten kommer fra The New York Times. Det er imidlertid ikke demonstrert av mennesker, men av ildere. Ilderen er en albino form av ilderen, ifølge Nature Base, ogilderen tilhører sjøfamilien, som også huser mink. Sistnevnte, de fleste dansker har trolig kommet over i artikler og nyhetsrapporter i nyere tid. 

Studien viser at nesesprayen blokkerer koronaviruset. Dette er imidlertid en liten studie begrenset til dyr.

Hvis sprayen, som forskerne beskrev som giftfri og stabil, viser seg å fungere hos mennesker, kan det gi en ny måte å bekjempe pandemien på. En daglig sprut opp i nesen fungerer som en vaksine, skriver The New York Times.

Ble ikke infisert

Studien har pågått i flere måneder, og forskere fra Columbia University Medical Center i New York, Erasmus Medical Center i Nederland og Cornell University i Ithaca, N.Y., står bak den.

I studien ble sprayen gitt til seks ildere, som deretter ble delt inn i par og plassert i tre bur. Inne i hvert bur inkluderte også to ildere som hadde fått placebospray og en ilder som bevisst hadde blitt smittet med koronavirus en dag eller to tidligere. Etter 24 timer sammen hadde ingen av de injiserte pommes frites blitt smittet, men det var placebofrites.

"Beskyttelsessprayen festes til celler i nesen og lungene og varer ca 24 timer," forklarer Anne Moscona, en av forskerne bak og utdyper:

"Hvis det fungerer like bra hos mennesker, kan du sove i en seng med noen smittet eller være med dine smittede barn og fortsatt være trygg."