Ny svindelmetode vekker oppsikt: Slik får de offerets Vipps-kode

12/06/2024 20:20

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Vær oppmerksom.

Tilbake i 2022 fusjonerte det norske Vipps, med det danske MobilePay.

Nå har dansk politi kommet med en advarsel omkring den danske versjonen av Vipps.

I samarbeid med Østjyllandspolitiet pågrep Københavns politi seks menn på ulike adresser i den danske byen Aarhus torsdag morgen.

De pågrepne er mellom 20 og 36 år, og de er mistenkt for å ha kjørt til København i helgene over lengre tid, hvor de oppsøkte berusede folk som trengte taxi på utestedet.

Under kjøringen satt offeret foran i passasjersetet og trodde at han var alene i bilen med sjåføren.

Det skriver København-politiet i en pressemelding.

Imidlertid har en medskyldig uanselig og kledd i svart ofte vært på baksetet, hvor han har kunnet se passasjerens PIN-kode eller MobilePay-kode(på norsk kaldt Vipps).

Ved oppgjør er det brukt en falsk og ineffektiv betalingsterminal. I ettertid har sjåføren stjålet personens kort eller telefon, og i noen tilfeller har det utviklet seg til ran. Siden den gang har gjerningspersonene misbrukt betalingskortene til både varekjøp og kontantuttak.

– Vi mistenker at de pågrepne har stått bak et stort antall saker på en svært organisert måte der de har rettet seg mot svært berusede personer, som de har lokket inn i pirattaxiene sine. Vi har hatt en omfattende etterforskning av saken, og selv om vi har seks pågrepne, skal jeg ikke nekte for at vi kommer til å foreta flere pågripelser, sier visepolitiinspektør Peter Reisz i Københavns politidistrikt.

Han oppfordrer folk til å holde seg unna pirattaxi når byturen er over og man må hjem.

– Jeg vil på det sterkeste advare mot å sette meg inn i en pirattaxi. Bruk i stedet en lisensiert taxi, hopp på toget eller bussen, eller få noen fra familien din til å hente deg. Og selvfølgelig er det også lurt å alltid ha hånden når du taster inn PIN-koden for å betale eller ta ut penger, sier Peter Reisz.

I morgen vil de pågrepne bli fremstilt for innledende avhør i København byrett med krav om varetektsfengsling. Under det forberedende rettsmøtet vil påtalemyndigheten be om lukkede dører.

Svindelforsøket er fortsatt ikke sett i Norge, eller med Vipps. Men det er verdt å være oppmerksomme på.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.