Ny svindelmetode vekker oppsikt: Slik får de offerets Vipps-kode

18/05/2024 22:46

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Vær oppmerksom.

Tilbake i 2022 fusjonerte det norske Vipps, med det danske MobilePay.

Nå har dansk politi kommet med en advarsel omkring den danske versjonen av Vipps.

I samarbeid med Østjyllandspolitiet pågrep Københavns politi seks menn på ulike adresser i den danske byen Aarhus torsdag morgen.

De pågrepne er mellom 20 og 36 år, og de er mistenkt for å ha kjørt til København i helgene over lengre tid, hvor de oppsøkte berusede folk som trengte taxi på utestedet.

Under kjøringen satt offeret foran i passasjersetet og trodde at han var alene i bilen med sjåføren.

Det skriver København-politiet i en pressemelding.

Imidlertid har en medskyldig uanselig og kledd i svart ofte vært på baksetet, hvor han har kunnet se passasjerens PIN-kode eller MobilePay-kode(på norsk kaldt Vipps).

Ved oppgjør er det brukt en falsk og ineffektiv betalingsterminal. I ettertid har sjåføren stjålet personens kort eller telefon, og i noen tilfeller har det utviklet seg til ran. Siden den gang har gjerningspersonene misbrukt betalingskortene til både varekjøp og kontantuttak.

– Vi mistenker at de pågrepne har stått bak et stort antall saker på en svært organisert måte der de har rettet seg mot svært berusede personer, som de har lokket inn i pirattaxiene sine. Vi har hatt en omfattende etterforskning av saken, og selv om vi har seks pågrepne, skal jeg ikke nekte for at vi kommer til å foreta flere pågripelser, sier visepolitiinspektør Peter Reisz i Københavns politidistrikt.

Han oppfordrer folk til å holde seg unna pirattaxi når byturen er over og man må hjem.

– Jeg vil på det sterkeste advare mot å sette meg inn i en pirattaxi. Bruk i stedet en lisensiert taxi, hopp på toget eller bussen, eller få noen fra familien din til å hente deg. Og selvfølgelig er det også lurt å alltid ha hånden når du taster inn PIN-koden for å betale eller ta ut penger, sier Peter Reisz.

I morgen vil de pågrepne bli fremstilt for innledende avhør i København byrett med krav om varetektsfengsling. Under det forberedende rettsmøtet vil påtalemyndigheten be om lukkede dører.

Svindelforsøket er fortsatt ikke sett i Norge, eller med Vipps. Men det er verdt å være oppmerksomme på.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.