Ny vaksine på vei: Kan redde 250.000 liv i året

27/05/2023 15:50

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En effektiv og relativt billig vaksine har blitt testet med hell. Den nye vaksinen kan potensielt redde opptil 250.000 liv i året.

Det gjøres stadig fremskritt i utviklingen av nye vaksiner. Nylig har en effektiv og relativt billig vaksine mot hjernehinnebetennelse blitt testet på det afrikanske kontinentet.

Ifølge den britiske avisen The Guardian har den vist seg å være svært vellykket. Det betyr at den nye vaksinen kan ende opp med å redde mange liv i fremtiden.

Den fryktede sykdommen dreper omtrent 250 000 mennesker i Afrika hvert år. Det er særlig i området fra Gambia og Senegal i vest til Etiopia i øst at de er hardt rammet av sykdommen.

Mye tyder på at den såkalte NmCV-5-vaksinen kan bidra til å endre dette. Det er en vaksine som er utviklet i samarbeid mellom Serum Institute i India og helseorganisasjonen Path.

Ifølge studier som er rapportert i det prestisjetunge New England Journal of Medicine, er dette en vaksine som gir god beskyttelse.

Spesielt skal det gi effektiv beskyttelse mot de fem viktigste meningokokkstammene som finnes i Afrika.

Så langt er vaksinen testet blant 1.800 personer i Danmark, Mali og Gambia. Dette skjedde i løpet av 2021, da forskerne registrerte at de vaksinerte utviklet sterk immunitet mot alle fem stammene.

Meningitt er forårsaket av enten bakterier eller virusinfeksjoner. Når en person blir smittet, vil det resultere i betennelse rundt hjernen og ryggmargen.

Minst 60 prosent av alle dødsfall på grunn av den fryktede sykdommen skjer i Afrika. Dette skyldes hovedsakelig at sykdommen oppdages for sent. Dette betyr selvfølgelig at det ikke vil bli behandlet i tide.

NmCV-5 vil være tilgjengelig i løpet av de kommende månedene, ifølge The Guardian.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.