Nye kongelige tider: Mener Kong Harald bør abdisere

19/01/2024 11:03

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Nå har det oppstått spekulasjoner.

På nyttårsaften overrasket den danske dronning Margrethe (83) alle med nyheten om at hun trekker seg tilbake som regent etter 52 år og abdiserer.

Papirene ble signert på søndag, og nå er sønnen Frederik (55) offisielt den danske kongen.

Siden Margrethe kunngjorde sin avgjørelse, har spekulasjoner også oppstått angående mulig abdikasjon i Norge.

Det har vært en økende tendens blant kongelige til å abdisere de siste årene, med eksempler fra Nederland, Luxembourg og Spania.

Det skriver Newsner.

En av dem som mener at tiden er inne for et tronskifte i Norge, er Bergens Tidende-kommentatoren Marie Misund Bringslid.

«At dronning Margrethe går av er ikke bare forståelig, det er klokt. Det samme burde kong Harald gjøre», skriver hun i avisen.

Hun hevder at det ikke dreier seg om at kongen ikke har gjort en god jobb – snarere tvert imot.

I en uttalelse til Se og Hør utdyper hun:

– Jeg har egentlig gått og tenkt på dette siden nyttårsaften, da det først ble kjent. Men det som slo meg var selve feiringen på søndag. Det ble en så fin folkefest, og danskene fikk både takke av Margrethe og samtidig ønske velkommen til det nye kongeparet, sier Bringslid.

Til tross for økende press har kong Harald gjentatte ganger avvist tanken på å abdisere. Likevel har han overført flere oppgaver til kronprins Haakon de siste årene.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.