Hva skjer egentlig i hjernen når man kjører bil?
Og hva gir mest glede? Å kjøre bil eller lytte til musikk?
Et eksperiment fra Polestar kan muligvis gi oss svaret.
Nylig gjennomførte Polestar et nevrovitenskapelig eksperiment på glattisen på Tisleifjorden på Golsfjellet. Sammen med Neurons, et ledende selskap innen forbrukerrettet nevrovitenskap, ønsket elbilselskapet å forstå hvordan kjøreglede oppstår, og hvordan førere påvirkes mentalt og emosjonelt når man kjører en Polestar.
Spørsmålet er om man kan måle kjøreglede i hjernen. Og hvordan kan kjøregleden sammenlignes med meditasjon og gleden ved å høre på musikk.
Nå er resultatet klart. Det skriver Teksiden.no.
Polestar har tatt i bruk nevrovitenskap, med EEG-sensorer og briller med øyesporing for å finne ut hva som faktisk skjer i hjernen når du sitter bak rattet i en elektrisk ytelsesbil.
Med seg på eksperimentet har de hatt to influensere og Neurons, et ledende selskap innen forbrukernevrovitenskap. Målet var å forstå hva som egentlig utløser kjøreglede.
"Ved hjelp av EEG og eye-tracking målte vi hva som engasjerer hjernen og hvor førerens fokus ligger i sanntid. I studien målte vi deltakeres hjerneaktivitet og blikkfokus i sanntid mens de kjørte Polestar på isbane og landevei, og sammenlignet det med det å høre på favorittlåten og det å meditere. Resultatene overrasket oss litt, på en god måte", opplyser Polestar.
Sammenlignet med musikk
"Polestars DNA handler om å skape biler som er morsomme å kjøre. Der føreren føler seg trygg og har full kontroll, uansett hvor erfaren man er", sier Joakim Rydholm, ansvarlig for kjøredynamikk i Polestar.
Tre sjåfører med helt ulik bakgrunn deltok i eksperimentet: moteinfluenser Nina Sandbech, som verdsetter komfort og sikkerhet; bilentusiast Kris Rifa, som lever for fart og adrenalin; og Steinar Danielsen, en erfaren biljournalist.
Målingen ble sammenlignet med måten hjernen reagerte da de hørte musikk eller mediterte.
Og hva ble resultatet? Kunne man registrere kjøregleden?
Dette var resultatet
Svaret er et utvetydig ja.
Mens Kris blomstret i høy hastighet og flyt, fant Nina klarhet og ro gjennom fokus og kontroll.
Alle sjåførene viste tre ganger så sterke følelsesmessige reaksjoner under kjøring sammenlignet med å høre på favorittsangen sin.
Oppsiktsvekkende nok viste det seg at kjøringen i Polestar også matchet de beroligende effektene av meditasjon.
Utover ren glede oppnådde begge sjåførene en tilstand kjent som kognitiv flyt, preget av fokusert oppmerksomhet, mestring og ro. Kris var i denne tilstanden 70 prosent av kjøreturen, og Nina – til tross for at hun aldri hadde kjørt på is før – oppnådde denne flyten 53 prosent av tiden.

Foto: Polestar