Ødelagt demning: '9-10 landsbyer er i fare'

07/08/2023 05:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En demning begynte å sprekke opp lørdag kveld etter kraftig regn, og nå står 9-10 landsbyer i fare for å bli oversvømt.

Det har regnet veldig kraftig tidligere denne uken i deler av Sentral-Europa, noe som har forårsaket alvorlige flom i både Østerrike og Slovenia.

Ifølge Slovenias miljøbyrå Arso falt mer enn 200 millimeter regn i de nordlige og sentrale delene av landet på 12 timer mellom 3. og 4. august, skriver Floodlist.com .

Det har forårsaket skader på infrastruktur og bygninger, som trolig vil beløpe seg til over 500 millioner euro, skriver også østerrikske Kurier.

Ifølge turister i Slovenia, har flere broer kollapset, og derfor har det blitt vanskelig å kjøre hjem nordover som planlagt.

Og lørdag kveld har situasjonen i Slovenia forverret seg.

Ifølge Kurier melder TV-kanalen RTV Slovenija at 500 mennesker er evakuert fra landsbyen Dolnja Bistrica, som ligger ved Mura-elven øst i Slovenia like ved Kroatia.

Dette er fordi en demning ved landsbyen har gått i stykker lørdag kveld.

"Vi har tatt det absolutt nødvendige skrittet med evakuering, fordi det er det eneste tiltaket for å forhindre mulige ofre," sier leder for sivilbeskyttelse Srecko Sestan til media.

– Hvis vannet begynner å føre jorda bort, vil demningen kollapse umiddelbart og flodbølgen vil ramme ni eller ti landsbyer, forklarer han.

Det gjøres nå forsøk på å tette demningen med betongblokker plassert med helikopter, opplyser også myndighetene.

Ifølge RTV Slovenija har Mura-elven allerede nådd det nest høyeste nivået som noen gang er målt, og nivået fortsetter å stige.

Dødstallet i forbindelse med flommen har steget til fire, melder Kurier.