Oppdatering gir Google tilgang til dine private filer: Slik slår du det av

23/09/2023 11:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den kommende Google-oppdateringen han dykke inn i dine private filer. Her er metoden du kan unngå det.

George Orwells dystopiske overvåkingssamfunn, som han forutså og beskrev i sin bok '1984', fortsetter å komme nærmere. Og nå har Google byttet ut listeskoene med løpesko.

Google Bard, den språkbaserte AI-ekvivalenten til ChatGPT, har tatt et bemerkelsesverdig skritt fremover i sin evne til å hjelpe brukere.

Tidligere begrenset Bard seg til å trekke informasjon fra internett, men nå kan den skanne Google-kontoen din for å hjelpe deg med å administrere din personlige informasjon.

Det skriver Ekstra Bladet.

Denne nye integrasjonen lar deg be Bard om å oppsummere e-postene dine eller markere viktige punkter i de lagrede dokumentene dine i Google Dokumenter.

Men skalden stopper ikke der. Google har også annonsert at denne chatboten vil koble til Maps, YouTube og Google Flight. Dette betyr at programmet kan hente informasjon om en attraksjon direkte fra Google Maps eller finne YouTube-videoer om et bestemt emne.

"Vi starter med dette som et eksperiment fordi det er første gang en språkmodell har blitt så integrert med folks personlige informasjon. Det er viktig for oss at vi gjør det riktig, sier Jack Krawczyk, en av Bård-tjenestemennene

Selv om dette trekket mot en mer personlig digital assistent kan øke personvernproblemer, forsikrer Google brukerne om at deres personlige data ikke vil bli brukt til å trene eller forbedre Bard, og det vil heller ikke bli sett av mennesker. Integrasjonen vil heller ikke skje automatisk; Google vil be brukere om tillatelse til å koble Bard til Gmail, Dokumenter og Disk, og den kan alltid slås av igjen.

Spørsmålet nå er hvordan brukerne vil reagere på dette eksperimentet. Mens noen kan se det som en praktisk måte å få skreddersydd hjelp for sine digitale liv, kan andre ha bekymringer om hvordan deres personlige informasjon blir brukt.

Kan deaktiveres

Selv om systemet er ment å være et skritt i retning av en mer gjennomsiktig hverdag, har den første kritikken allerede kommet inn fra folk som ser Bards nye oppdatering som å krenke personvernet.

Google sier imidlertid at Bards evne til å hente personopplysninger ikke er en automatisk innstilling i programmets koding, og kan derfor enkelt slås av.

Derfor, hvis du finner ut at Bard har tilgang til filer eller enheter du ikke vil ha den tilgang til, må du bare informere den om at den ikke lenger har tilgang. Etter det vil barrikaden bli forstått av Bard, som ikke vil våge seg inn i de private cyberområdene før motsatt ordre fra brukeren er gitt.