Oppfordrer til forbud mot smarttelefoner på alle skoler

29/07/2023 13:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FN ber om et globalt forbud mot smarttelefoner på skolen.

Ifølge Unesco er det bevis på at omfattende smarttelefonbruk reduserer evnen til å lære.

Smarttelefoner bør forbys på skolene for å begrense distraksjoner, forbedre læringen og beskytte barn mot digital mobbing.

Dette er budskapet i en ny rapport fra Unesco, FNs byrå for utdanning, vitenskap, kultur og informasjon.

Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Ifølge rapporten er det blant annet bevis for at utstrakt bruk av smarttelefoner reduserer evnen til å lære. Mye skjermtid har også en negativ effekt på barns følelsesmessige stabilitet, viser rapporten.

Unesco ønsker med rapporten å understreke at digital teknologi – inkludert kunstig intelligens – aldri skal prioriteres høyere enn et «menneskesentrert syn» på utdanning. Det skriver The Guardian.

Det skal aldri erstatte direkte samhandling med lærere, heter det.

Unesco advarer også politikere mot å omfavne ny teknologi uten omtanke. Den positive påvirkningen av digital teknologi kan overvurderes, og nytt er ikke alltid bedre, heter det i rapporten.

– Den digitale revolusjonen har et enormt potensial.

– Men akkurat som det advares mot hvordan det skal brukes i samfunnet, må det også være fokus på det i forbindelse med utdanning, sier Unescos generaldirektør, Audrey Azoulay, ifølge The Guardian.

Unesco har gjennomgått 200 utdanningssystemer over hele verden. Det er anslått at omtrent ett av seks land har forbudt smarttelefoner på skolen.

Senest har Nederland annonsert at de fra januar 2024 vil forby telefoner, nettbrett og smartklokker i landets klasserom.

Ifølge den nederlandske regjeringen skal den sørge for at elevene ikke blir forstyrret i timene. Dette skriver det britiske mediet BBC.

I Norge er det ikke forbud mot bruk av smarttelefoner på skolen. Noen skoler har imidlertid valgt å innføre egne regler.