Overlevde Hitler: Nå har han blitt drept av Putin

22/03/2022 11:27

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Han overlevde Holocaust, men er nå død.

Boris Romantschenko er sannsynligvis ikke et navn som får klokkene til å ringe hos deg.

Han var en ukrainsk mann som overlevde nazistenes holocaust under andre verdenskrig, men som nå er drept under et russisk angrep på den østlige byen Kharkiv.

Boris Romantschenko var 96 år og døde under russisk beskytning av sin leilighetsbygning fredag, opplyser pårørende.

Russiske styrker har skutt Kharkiv, som ligger bare 50 kilometer fra grensen, i over tre uker.

Minst 500 sivile er nå drept i Kharkiv, opplyser ukrainske tjenestemenn.

Buchenwald og Mittelbau-Dora Memorials Foundation sa at de var "dypt forstyrret" av Romantschenkos død.

Organisasjonen, som Romantschenko var visepresident for, kunngjorde nyheten etter å ha blitt informert av Romantschenkos familie, og sa at han hadde «jobbet intenst med minnet om naziforbrytelser under andre verdenskrig».

"Vi sørger over tapet av en nær venn. Vi ønsker hans sønn og barnebarn, som brakte oss de triste nyhetene, mye styrke i disse vanskelige tider," la stiftelsen til i sin uttalelse.

Romantschenkos død kommer mer enn tre uker etter at president Vladimir Putin forsøkte å rettferdiggjøre sin invasjon til det russiske folket ved å fortelle dem at hans mål med invasjonen er å «de-nazifite Ukraina».

Vestlige ledere har fordømt disse påstandene, og påpekt at Ukrainas president Volodymyr Zelensky selv er jødisk.

Romantschenko ble født i den nordøstlige byen Bondari 20. Januar 1926.

Han ble tatt til fange av nazistiske tropper i en alder av 16 år etter invasjonen av  Sovjetunionen og deportert til Tyskland i 1942, hvor han ble tvunget til å utføre hardt arbeid, sa stiftelsen.

Etter et mislykket fluktforsøk i 1943 ble han sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald, hvor rundt 56 545 mennesker ble myrdet frem til leirens frigjøring i 1945 av de allierte troppene.

Han tilbrakte også tid i Mittelbau-Dora-leiren, samt de beryktede Bergen Belsen- og Peenemünde-leirene.

Romantschenko, som ikke var jødisk selv, vendte tilbake til Buchenwald i 2012 for å feire 67-årsjubileet for frigjøringen av leiren av amerikanske tropper, og resiterte løftet om overlevende for å skape «en ny verden der fred og frihet regjerer».

Den verden er midlertidig satt på pause.

 

 

 

 

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Skyller du eplet ditt? Dette bør du gjøre i stedet Skyller du eplet ditt under vann fra springen før du spiser det? Det viser seg at det er noe helt annet du bør gjøre i stedet.