På grunn av COVID-19: Ønsker WHO å forby levende dyr på matmarkeder

18/04/2021 10:41

Emma Sletta

Nyheter
WHO ønsker å forby levende dyr på matmarkeder.

Hvis det tilbake i 2019 hadde vært ulovlig å selge levende dyr i matmarkeder, ville vi sannsynligvis ha unngått den globale pandemien vi nettopp er i.

Det antas at COVID-19 oppsto på grunn av levende dyr på et matmarked i den kinesiske byen Wuhan. Faktisk kommer 70 prosent av nye smittsomme sykdommer hos mennesker fra ville dyr, og derfor ønsker WHO et forbud mot å selge levende dyr i matmarkeder rundt om i verden.

Det sier WHO i en lengre uttalelse du sendte ut her om dagen.

"Dyr, spesielt ville dyr, er kilden til over 70 prosent av alle nye smittsomme sykdommer hos mennesker, hvorav mange er forårsaket av virus," står det i uttalelsen, som fortsetter:

"Spesielt ville pattedyr utgjør en risiko for nye sykdommer," står det.

Støttet av professor

WHO er absolutt ikke alene om ideen om å forby levende dyr i matmarkeder. FN gikk ut i fjor og krevde et globalt forbud mot levende dyremarkeder, og nå er WHO også støttet av en svensk professor i smittsomme sykdommer.

Professor Björn Olsen sier til svensk TV4at han mener dette er riktig vei fremover, men også at det trolig er flere som ikke vil følge et slikt forbud.

– Det er veldig vanskelig å få et forbud mot å bli fulgt overalt, men hvis du har denne pandemien i tankene - og hva det er forårsaket av - så tror jeg folk vil være forsiktige med å åpne dyremarkeder i fremtiden, sier professoren.