Pave Frans´ dødsfall andre påskedag har sent bølger av sorg gjennom en hel verden.
Den argentinske paven, som ble valgt i 2013 og raskt ble kjent for sin enkle livsstil og engasjement for sosial rettferdighet, vil bli husket for sitt jordnære lederskap og sin lidenskap for fred og klima.
I helgen var troende, kongelige og statsledere fra hele verden samlet for å ta farvel i Peterskirken i Vatikanstaten. Paven selv, som ikke var fremmed for å si mektige ledere imot, viste ydmykhet også til det siste. Det er tydelig i det som viste seg å bli hans siste ord til sin lojale, faste sykepleier.
Dypfølt takk
De siste timene av pave Frans’ liv var både rørende og stille. Hans siste ord ble adressert ikke til en kardinal eller politiker, men til sin lojale sykepleier, Massimiliano Strappetti, som hadde vært ved hans side gjennom flere helseproblemer.
Etter å ha overlevd en lang kamp mot dobbel lungebetennelse, som nesten kostet ham livet tidligere i år, takket han Strappetti med ordene:
"Takk for at dere har brakt meg tilbake til Petersplassen."
Det var en enkel, men dyp takknemlighet til mannen som hadde pleiet ham gjennom de vanskeligste periodene.
Beskjeden grav
Hans siste gest for folket var en tur gjennom Petersplassen på første påskedag, hvor han vinket til troende og hilste på barn – hans siste direkte kontakt med de mange som hadde elsket ham.
Etter denne symbolsk viktige turen, hvilte han, spiste middag og la seg for å sove. Ved daggry ble han plutselig syk, og hans bortgang kom raskt, uten smerte, i tråd med hans ønske om privatliv og stille avskjed.
Den katolske kirken og verden står nå sammen i sorgen, men paven etterlater seg et varig inntrykk på både troende og ikke-troende. I sine siste ønsker ba han om en enkel grav i den historiske basilikaen Santa Maria Maggiore, et sted han hadde hatt et spesielt forhold til. Hans grav skal ikke bære hans tittel som pave, men kun navnet Franciscus, som han ønsket.
Hva skjer nå? Den kommende paven
Med pave Frans' bortgang begynner prosessen med å finne hans etterfølger. Tradisjonelt skjer dette gjennom et konklave, der kardinalene samles for å velge den neste paven. Mens det er en rekke potensielle kandidater, er det mye spekulasjon om hvem som vil være den neste lederen for den katolske kirken. Hvem som velges, vil ha stor betydning for kirkens fremtid, da mange ser på pave Frans’ pavedømme som en tid for modernisering og åpenhet i kirken.
Prosessen er både en religiøs og politisk affære, der diskusjoner om hva slags leder Kirken trenger, vil påvirke valgprosessen. På en eller annen måte vil hans etterfølger måtte navigere i en verden som har forandret seg mye siden Frans ble valgt for 12 år siden, og det er stor interesse for hvem som vil ta på seg den viktige oppgaven.
Pave Frans’ død markerer slutten på en æra, men hans innflytelse vil leve videre, og det er nå opp til hans etterfølger å føre hans visjon videre – en visjon av fred, rettferdighet og fellesskap.