Posten med klar advarsel

13/09/2023 08:20

Emma

Nyheter
Foto: Pressefoto / Posten
Foto: Pressefoto / Posten
Flere lurerier på gang.

Det florerer av falske konkurranser på Facebook. Dette skjer typisk ved at svindlerne oppretter falske sider i kjente bedrifters navn.

"Noen utgir seg for å være Posten og tilbyr salg av uavhentede gjenstander for en billig penge ved å klikke på en lenke. Dette har ingenting med Posten å gjøre, og bildene er forfalskede," skriver Posten på Facebook.

De avslutter advarselen med en oppfordring om å rapportere de falske sidene.

De falske sidene tilbyr et kjempetilbud hvor man bare må betale en liten avgift for en vare.

Alarmklokkene bør ringe

Tidligere har Posten advart mot forfalskede e-poster og SMS-er der avsender utgir seg for å være fra Posten eller Bring.

- Svindelforsøk på e-post er dessverre et problem for oss fra tid til annen. Kjente merkevarer som folk stoler på, blir ofte misbrukt, og de kan ofte gjenkjennes på oppfordringene etter betaling eller til å klikke seg videre til en side der du blir spurt om sensitiv informasjon, fortalte Matilda Adelborg i Bring til DinSide.

- Posten sender aldri ut meldinger eller e-poster med lenker til nettsider hvor du må legge inn informasjon. Hvis du mottar en slik melding i vårt navn, bør alarmklokkene ringe.

De siste ukene har TelenorNavDNBVippsFagmøbler og Skatteetaten advart mot ulike svindelmetoder.

Dette skal du være oppmerksom på:
  • Vil avsender at du skal gjøre noe?

  • Ber den om brukernavn, passord, kredittkortopplysninger eller lignende?

  • Preges henvendelsen av at noe haster, noe galt kan skje om du ikke gjør noe – eller en form for gevinst eller fordel for deg?

  • Forventet du denne henvendelsen, eller kommer den «ut av det blå»?

  • Sjekk avsenderadresse og lenker: Hvis de er ukjente eller spesielle, så kan det være en mistenkelig henvendelse. Men vær obs: Det er enkelt å forfalske avsenderadresse, så at den er ekte er ikke alltid et tegn på at henvendelsen er reell.