President etterforskes for folkemord

11/01/2023 08:12

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Politiets hardhendte behandling av demonstranter har ført til etterforskning av presidenten for folkemord.

Demonstrasjoner mot regjeringen i Peru har pågått i litt over en måned, og flere har allerede mistet livet i de voldsomme sammenstøtene med politiet.

Nå har landets justisminister åpnet etterforskning av landets nye president, Dina Boluarte. Og ladningen er veldig mye på den harde siden.

Sammen med landets statsminister Alberto Otarola og forsvars- og innenriksministre etterforskes hun for folkemord.

Det skriver Perus justisminister på twitter.

Minst 40 døde

Etterforskningen vil fokusere på påståtte forbrytelser som «folkemord, drap under skjerpende omstendigheter og alvorlige skader». Dette er demonstrasjoner i regionene Apurimac, La Libertad, Puno, Junín, Arequipa og Ayacucho.

Minst 40 mennesker har så langt mistet livet i sammenstøtene. Mange av dem har skjedd i byen Juliaca sør i Peru, der det har vært kraftige sammenstøt, spesielt på byens flyplass.

Den politiske uroen i Peru har tilspisset seg siden daværende president Pedro Castillo forsøkte å oppløse landets parlament før han stemte over riksrettstiltalen mot ham.

Demonstranter krever valg

Forsøket bar ikke frukter, og Castillo havnet i politiets varetekt i stedet. Han ble senere siktet for konspirasjon og oppvigleri, og en dommer avgjorde nylig at han ville bli holdt i varetekt i 18 måneder.

Hans kontor ble midlertidig overtatt av Dina Boluarte. Demonstrantene krever at hun kaller til valg, trekker seg og at Castillo løslates fra fengsel.

Protestene i Peru ble gjenopptatt i forrige uke etter en pause over jul.