Pressekonferanse: Skal Sverige og Finland bli med i NATO?

13/04/2022 12:42

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Akkurat nå holdes det pressekonferanseom netopp dette.

Oppdatert klokken 12.20.m.: Finlands statsminister forklarer at det etter påske vil være opp til det finske parlamentet å avgjøre om Finland skal være medlem av NATO, som hun også kaller en «militærallianse», men også en «politisk allianse».

For det første må det utarbeides en rapport om sikkerhetssituasjonen, som forventes å være ferdig i løpet av uken.

Oppdatert kl. 12.30.m.: Finlands statsminister vil ikke gi en tidslinje for beslutningen om et mulig NATO-medlemskap, men understreker at dette er uker og ikke måneder. 

Sverige understreker at beslutningen om et mulig NATO-medlemskap må tas på prinsippet om hva som er best for Sverige.

Hun sier også at Sverige også forbereder en vurdering av sikkerhetssituasjonen, som må «utarbeides grundig, men raskt».

Det er ifølge TV 2 den svenske statsministeren Magdalena Andersson og den finske dittoen Sanna Marin, som akkurat nå holder en felles pressekonferanse fra Stockholm i Sverige. 

Pressekonferansen kommer i kjølvannet av de siste ukene med overveielser om at svensk og finsk blir med i NATO.

De to statsministrene har diskutert å slutte seg til NATO sammen. Noe som er veldig aktuelt i begge land etter Russlands invasjon av Ukraina.

Hvis landene bestemmer seg for å søke om å bli med i NATO, kan det imidlertid risikere å eskalere konflikten, slik Russlands president Vladimir Putin gjentatte ganger har påpekt at det ikke er en idé han støtter.

Russlands utenriksdepartement har også anklaget Sveriges utenriksminister for propaganda og provokasjon, ifølge Aftonbladet, fordi hun har uttalt at det er en «russisk trussel» mot Sverige og Finland, og derfor vurderer de to landene å slutte seg til NATO.

– Dette er uintelligente utsagn. De er ikke basert på fakta, men er i stedet propaganda og provokasjon, sa Marija Zakharova, talsperson for det russiske forsvarsdepartementet, om ministerens påstand om en «russisk trussel».

Hvorvidt Sverige og/eller Finland vil bli med i NATO i fremtiden kan bli mer detaljert under pressekonferansen, som holdes akkurat nå og kan følges på denne lenken.

NATO er et internasjonalt politisk og militært forsvarssamarbeid etablert i 1949 etter slutten av andre verdenskrig, med USA, Storbritannia og Frankrike som drivkreftene bak.

Alle NATO-land er forpliktet til å forsvare hverandre, noe som er en av grunnene til at USA, Danmark og flere andre land i dag har soldater og militært utstyr i Baltikum.

I utgangspunktet besto NATO av følgende 12 medlemsland: Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Nederland, Island, Italia Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannia og USA.

Siden da har følgende land også sluttet seg til: Hellas, Tyrkia, Tyskland, Spania, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia, Albania, Kroatia, Montenegro og Nord-Makedonia.

Ukraina er ikke medlem, men har vist interesse for å bli med, noe som er en av grunnene til Russlands invasjon av landet.