Prisbelønt journalist forsvant: "Vi er ekstremt bekymret"

06/10/2023 15:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Ingen har sett eller hørt fra journalisten, Victoria, på to måneder.

I to måneder har den ukrainske journalisten Victoria Roshchyna vært som sunket i jorden.

Sist hun ble sett var 3. august, da hun rapporterte fra russisk-okkupert territorium i Ukraina, noe som fikk International Women's Media Foundation til å slå alarm.

De frykter at Victoria Roshchyna vil bli holdt fanget av russerne.

– Vi er ekstremt bekymret for hennes sikkerhet, heter det i en uttalelse på organisasjonens nettsider.

26 år gamle Victoria Rosjtsjyna har dekket krigen fra frontlinjen siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022. To ganger tidligere har hun blitt tatt til fange og anholdt av russiske soldater.

Hver gang har hun klart å rømme, men International Women's Media Foundation frykter at hun ikke vil være så heldig denne gangen, da to måneder har gått uten livstegn.

– Vi håper at våre kolleger som kjemper for menneskerettigheter og pressefrihet vil bli med oss og kreve svar om hvor Roshchyna befinner seg, heter det i uttalelsen.

Nektet å stoppe

Bare en måned etter invasjonen - i mars 2022 - ble hun holdt fanget i ti dager i havnebyen Berdyansk, sørøst i Ukraina. Det skriver avisen The Washington Post.

Da hun kom helhjertet hjem, prøvde familien å fraråde henne fra å dra tilbake til fronten - men uten å lykkes. Datteren nektet, sier faren, Vladimir Roshchyn, til The Daily Beast.

– Hun var veldig dedikert. Jeg prøvde å be henne ta det med ro. Jeg sa: «Vica, jeg kan betale lønnen din, bare ikke gå tilbake til fronten», men hun sto på sitt og var ustoppelig, sier faren i intervjuet.

Ifølge familien har ukrainsk etterretning bekreftet overfor dem at Victoria Roshchyna er pågrepet i Russland. Nøyaktig hvor og under hvilke omstendigheter kan de imidlertid ikke fortelles.

Mottat prestisjefylt pris

Victoria Roshchyna ble tildelt den prestisjefylte prisen Courage in Journalism Award i 2022 av International Women's Media Foundation for sitt arbeid og mot under krigen.

Da hun mottok prisen, forklarte hun, ifølge The Daily Beast, hvorfor hun fortsatte å gå tilbake til frontlinjene, selv om hun visste at det var farlig:

– Jeg var aldri redd for å fortelle sannheten. Folk må kjenne sannheten, og de skyldige må stilles til ansvar. Jeg ser ikke på det som modig, men som min journalistiske plikt.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.