Putin anklages for å ha drept Wagner-lederen: Nå bryter han stillheten

24/08/2023 15:37

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Wagner-leder Jevgenij Prigozjin, som ledet et kortvarig væpnet kupp mot det russiske militæret tidligere i år, antas å ha omkommet etter en flyulykke nord for Moskva.

Russlands president Vladimir Putin har endelig brutt tausheten etter å ha fått skylden for den antatte døden til Wagners leiesoldat i en flyulykke.

Jevgenij Prigozjin var leder for Putins tidligere skyggehær Wagner PMC – en leiesoldatgruppe Russland i all hemmelighet brukte i konflikter rundt om i verden, inkludert i sin invasjon av Ukraina.

Men Jevgenij Prigozjin sjokkerte verden da han vendte troppene sine, rundt 25 000 av dem, mot Moskva og marsjerte mot Putin og hans kumpaner for to måneder siden.

Handlingen hans kom etter langvarige klager rettet mot det russiske militærhierarkiet. Den tidligere pølseeieren pleide å være nær Putin, og hjalp ham med å åpne fabrikken sin i 2010.

Etter krigen i Ukraina, der Jevgenij Priogzjin tilsynelatende følte at troppene hans ble urettferdig behandlet, marsjerte han mot Putin.

En foreløpig fredsavtale ble på plass og leiesoldaten forlot landet. På den tiden fordømte president Vladimir Putin opprøret som «forræderi» og et «stikk i ryggen» og sverget å hevne det.

Men anklagene mot Jevgenij Prigozjin ble raskt henlagt. Det skriver The Mirror. Men i går kom det meldinger om at et fly med Jevgenij Prigozjin om bord hadde styrtet.

Fingrene ble raskt rettet mot Vladimir Putin, som lenge har vært anklaget for å ha drept eller fengslet sine fiender.

USAs president Joe Biden var blant dem som mistenkte at Putin sto bak hendelsen, det samme var den ukrainske presidentassistenten Mykhaylo Podolyak.

Men da han endelig sa fra, unngikk Putin emnet helt og nevnte det ikke i det hele tatt. I sin tale til verdens ledere på denne ukens BRICS-toppmøte, utelot Putin enhver omtale av mannen som for bare måneder siden marsjerte mot Moskva.