Putin avslører: Derfor dro vi til Ukraina

09/05/2022 11:31

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nå avslører Russlands president Vladimir Putin hvorfor han beordret sine tropper til å komme inn i Ukraina.

I sammenheng med "Seiersdagen" holdt Russlands president Vladimir Putin i dag en tale i den russiske hovedstaden Moskva.

Etter talen fra Vladimir Putin har det vært en stor militærparade i Moskva, som den russiske presidenten har brukt til å vise et utvalg av sitt arsenal til omverdenen.

I talen forklarte Putin mer detaljert om hva som førte ham til å ta den skjebnesvangre beslutningen om at han skulle sende sine tropper inn i nabolandet Ukraina.

Ifølge den russiske presidenten skjedde det som en del av et forsvar, da han var overbevist om at Vesten forberedte en invasjon av russisk territorium. Blant annet skal det ha vært snakk om en invasjon av Krim-halvøya.

– Vi ble tvunget til å gjøre det som var nødvendig, sa Vladimir Putin, som også uttalte at han mener Vesten ikke ville vært villig til å lytte til Russland, men at de hadde sine egne planer.

– Et sammenstøt med nynazistene var uunngåelig. Derfor slo Russland til med et forebyggende angrep, sier han.

Samtidig sa han at den "militære spesialoperasjonen" var både betimelig og nødvendig. Han mener det var den eneste riktige avgjørelsen for russerne å invadere Ukraina.

Hans tale handlet imidlertid ikke bare om å forsvare det som fikk ham til å beordre sine tropper til å invadere Ukraina, hvor det nå har vært krig og ødeleggelse siden 24. februar.

Presidenten tok seg også tid til å snakke om de sårede og drepte russiske soldater og generaler, så vel som deres overlevende.

"Vi bøyer oss for dere, dere kjemper for oss, ofte uten tanke på å beskytte dere selv," sa han i sin tale.