Putin lykkeønsker ukrainere

09/05/2022 07:46

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russlands president har delt en melding som gratulerer det ukrainske folket.

Russland har vært engasjert i sin "spesielle militære operasjon" – som resten av oss kaller en invasjon – i mer enn to måneder, og mange tusen sivile og soldater har allerede mistet livet, det samme har millioner flyktet og bygninger og infrastruktur verdt flere milliarder har blitt knust. 

Minst 225 barn har blitt drept siden krigens begynnelse, og det har generelt vært utrolig kald luft mellom russere og ukrainere i det siste.

Likevel har Russlands president Vladimir Putin gratulert ukrainere på sin nettside i anledning Seiersdagen, som russerne feirer hvert år 9. mai. 

I sitt budskap har Putin ifølge BLANT annet TV 2 skrevet at ukrainerne "kjemper skulder ved skulder" med russerne for å "frigjøre sitt hjemland fra nazistisk skitt".

Her snakker Putin til ukrainerne i de pro-russiske breakaway-republikkene Luhansk og Donetsk, som støtter Russland i kampen for å "frigjøre" de østlige regionene fra Ukraina.

Putin skriver også i meldingen at han er sikker på at russerne vil seire som i 1945.

Budskapet er en direkte melding til «lederne og folket i Aserbajdsjan, Armenia, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan, Abkhazia, Sør-Ossetia, Donetsk Folkerepublikk, Lugansk folkerepublikk og også folket i Georgia og Ukraina.»

Både Adkhazia, Sør-Ossetia, Donetsk Folkerepublikk og Lugansk Folkerepublikk er ikke anerkjent av FN som uavhengige stater, men snarere deler av Georgia og Ukraina, henholdsvis.

Det er kontroversielt og provoserende at Putin skriver en gratulasjon til innbyggerne i "Moldova [...], Georgia og Ukraina", ettersom alle tre landene prøver å komme seg lenger vekk fra Russland.

Ukraina, som du vet, er i krig med Russland, og både Moldova og Georgia frykter at Russland kan invadere dem langs linjene for invasjonen av Ukraina.  

 

 

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.