En fersk episode av NRKs «Debatten», som tok for seg det omdiskuterte Partiet for Fred og Rettferdighet (FOR), har ført til et ras av klager fra publikum.
Ifølge rådssekretær Erik Skarrud har Kringkastingsrådet mottatt rundt 30 klager bare i løpet av de første tolv timene etter sendingen.
Samtidig har NRKs egen publikumsservice fått inn åtte klager, opplyser informasjonskonsulent Hans-Marius Øverland. Begge bekrefter at kritikken i stor grad handler om at «NRK gir Russland taletid» og at flere mener det var feil å gi FOR en slik plattform i utgangspunktet.
FOR avslører pengegiver – får refs
Bakgrunnen for debatten er partiets oppsiktsvekkende reklamekampanje på t-banen i Oslo, som har hatt som mål å stanse norsk støtte til Ukraina. Det skriver Børsen
FOR har i flere dager nektet å avsløre hvem som stod bak finansieringen, men under sendingen kom det fram at det var betongmilliardæren Atle Berge som hadde betalt for kampanjen.
Partileder Marielle Leerand og listetopp Glenn Diesen, som også er forsker ved Universitetet i Sørøst-Norge, representerte partiet i programmet. Kort tid etter bekreftet Atle Berge til Dagbladet at han sto bak donasjonen, og at han planlegger å bidra med ytterligere midler fremover.
Ølen Betong tar avstand
Etter at Berge ble nevnt i sammenheng med kampanjen, rykket Ølen Betong ut med en pressemelding for å avklare forholdet. Selskapet ønsket å understreke at det ikke lenger har noen forbindelse til milliardæren.
«Siden mars 2023 har Atle Berge ikke hatt noen forbindelse med Ølen Betong. Han har heller ingen eierposter i selskapet i dag», uttaler Bjørn Richard Johansen i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese på vegne av Ølen Betong.
Han legger til at: «Det kan være lett å misforstå basert på noe av det som ble sagt i NRK Debatten i går kveld, samt påfølgende pressedekning, og selskapet ønsker derfor å være krystallklare.
Det finnes ingen forbindelse med Atle Berge og Ølen Betong i dag. Det ble et tilbakelagt kapittel for over 2 år siden hvor Atle Berge solgte seg helt ut av virksomheten.»