Forskere fra Havforskningsinstituttet ble svært overrasket under årets undersøkelser i Oslofjorden. I strekningen fra Hvaler og inn mot hovedstaden, helt inn i Bunnefjorden, ble det registrert store forekomster av blåskjell.
"Årets blåskjellmengde overgår langt det vi har sett tidligere," uttaler forsker Tore Strohmeier på instituttets egne nettsider.
Dette uvanlig store antallet blåskjell tilskrives hovedsakelig god rekruttering i fjor, det vil si at det ble født mange blåskjell, samt gode levevilkår som har sikret høy overlevelse. Det skriver TV 2
Undersøker fjorden ved å svømme
De siste fem årene har Havforskningsinstituttet brukt en ganske enkel, men effektiv metode for å overvåke blåskjellbestanden: forskerne svømmer gjennom de samme områdene i fjorden hvert år. Underveis tar de bilder og fører nøye notater over både mengde og alder på blåskjellene de finner.
"Vi har nettopp undersøkt hele strekket fra Hvaler i sør til hovedstaden og videre inn Bunnefjorden. Vi så blåskjell fra tidevannssonen og så langt ned som sikten tillot, opptil fem meter," forteller Strohmeier.
Trygt å spise – med to unntak
Parallelt med forskningen følger også Mattilsynet nøye med på om blåskjellene er trygge å spise. Hver uke fra mars til oktober tester de skjellene for algegifter. Om nivåene er for høye, blir det sendt ut advarsler.
De ferskeste testresultatene ble offentliggjort fredag, og viser at det nå er trygt å spise blåskjell på de fleste testede steder på Østlandet, deriblant:
Hvaler
Fredrikstad
Asker
Tønsberg
Færder
Larvik
Kragerø
I tillegg er det trygt å spise blåskjell i store deler av landet. Unntaket er Inderøy i Trøndelag og Ålesund på Vestlandet – her frarådes det å plukke og spise blåskjell.
Mattilsynets blåskjellvarsel oppdateres ukentlig.