Rekordstor spredning: Her må du holde hunder og katter innendørs

16/07/2023 13:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er rekordhøy forekomst av fugleinfluensa over hele verden.

Siden 1996, da fugleinfluensaen, H5N1, registrerte sitt første tilfelle, var det i årevis bare sesongmessige utbrudd.

Men siden midten av 2021 har dette viruset blitt farligere når det gjelder infeksjon, viser studier på influensa hos dyr ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Derfor oppfordrer European Food Safety Authority (EFSA) torsdag eiere av katter og hunder til å holde kjæledyrene sine i bånd eller innendørs i områdene der smitte er påvist.

Et rekordantall tilfeller av fugleinfluensa er registrert over hele verden, inkludert 24 katter i Polen som har testet positivt for sykdommen.

I tillegg har mennesker også i sjeldne tilfeller blitt rammet av det til tider dødelige viruset, som oftest skjer etter å ha vært i kontakt med døde fugler.

Viruset har imidlertid også blitt funnet i et økende antall pattedyr.

«Det anbefales å unngå å utsette katter og hunder og generelt kjøttetende husdyr for døde eller syke dyr», skriver EFSA i en uttalelse ifølge B.T.

«Et mulig middel er å holde hunder i bånd og holde katter innendørs i områder hvor det er bekreftet at det er omfattende sirkulasjon av HPAI-virus i ville fugler», heter det videre.

De siste ukene har fem hunder og en katt blitt smittet i Italia med fugleinfluensa.

Læs også:

Alle tror at gutten er nyfødt: Virkeligheten er en helt annen Matthew Cook ligner på en nyfødt baby. Folk får sjokk når de hører hvor gammel den lille gutten egentlig er.
Han var verdens tykkeste barn som 9-åring og veide 190 kilo: I dag er han ugjenkjennelig En gutt som ble stemplet som «verdens feteste gutt» har forandret livet sitt fullstendig, og ser i dag ut som en helt annen