Russisk forretningsmann utlover dusør på 6,7 millioner kroner for 'Putins hode'

02/03/2022 20:59

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En russisk rik mann tilbyr en belønning på 1 million doller for en arrestasjonen av Russlands president Vladimir Putin.

En belønning på $ 1 million doller for arrestasjonen av Russlands president, Vladimir Putin, har blitt tilbudt militære offiserer av den russiske rike mannen Alex Konanykhin.

Dusøren har blitt tilbudt i et innlegg han selv har delt på sosiale medier denne uken, der Russland trapper opp invasjonen av Ukraina. 

Det skriver MSN.

«Jeg lover å betale 1 000 000 dollar til offiseren(e) som, i samsvar med deres konstitusjonelle plikt, arresterer Putin som en krigsforbryter i henhold til russisk og internasjonal lov,» skriver Konanykhin på LinkedIn.

«Putin er ikke den russiske presidenten da han kom til makten som følge av en spesiell operasjon der han sprengte boligblokker i Russland og deretter brøt grunnloven ved å eliminere frie valg og myrde sine motstandere.»

På innlegget LinkedIn på sosiale medier hadde han lagt ved et bilde av Putin med bildeteksten: «Wanted: Død eller levende. Vladimir Putin for masse mord.»

Konanykhin har en turbulent historie med den russiske regjeringen. Ifølge en artikkel fra 1996 i The Washington Post studerte Konanykhin ved Moskvas fysikk- og tekniske institutt før han ga opp sin grad og tjente en formue i blant annet bank, aksjer og eiendom.

I en alder av 25 år hadde han et imperium på over 100 selskaper. I 1992 var hans virksomheter verdt omtrent $ 300 millioner. Han var til og med en del av den daværende russiske presidenten Boris Jeltsins første delegasjon til Washington det året.

I 1996, mens de bodde i USA, ble Konanykhin og hans kone arrestert og siktet for brudd på vilkårene for deres amerikanske visum. Saken ble tilsynelatende utløst da russiske myndigheter hevdet at han underslo 8 millioner dollar fra den russiske børsbanken.

Saken fortsatte i flere uker, med FBI-agenter som vitnet om at den russiske mafiaen hadde tilbudt en dusør på Konanykhin, samt en tidligere KGB-agent som vitnet om at han hadde alvorlig tvil om anklagene mot oligarken.

Under rettssaken forklarte Konanykhin at noen av hans ansatte i den russiske banken begynte å presse ham for penger og kom med trusler, noe som fikk ham til å flytte til Ungarn. Han hevdet også at han deretter ble truet igjen, noe som fikk ham til å flykte til Tsjekkia og deretter til New York.

Konanykhin klaget over truslene mot russiske tjenestemenn og til og med Jeltsin selv. På et tidspunkt sluttet imidlertid myndighetene å etterforske truslene og begynte i stedet å etterforske ham, og hevdet at han ulovlig hadde overført $ 8 millioner fra banken til sine personlige kontoer i utlandet.

Russiske myndigheter hevdet at hans versjon av hendelsene var usann, og at den bare var ment å ærekrenke hans tidligere ansatte.

Etter hvert ble det inngått et forlik, og han ble løslatt og innvilget politisk asyl. Men bare noen få år senere opphevet Utlendingsnemnda det politiske asylet og beordret hans utvisning. Konanykhin og hans kone forsøkte å flykte til Canada, men ble arrestert.

Deportasjonen av  paret ble avlyst etter en rekke høringer da den amerikanske distriktsdommeren T.S. Ellis fant avgjørelsen ulovlig.

«Jeg har et klart inntrykk av at det er et sterkt ønske fra folk i den utøvende grenen om å returnere denne mannen til Russland, av hvilken grunn jeg ikke kan fortelle deg. Det lukter, sier T.S. Ellis. Konanykhin fikk asyl igjen i 2007.

 

 

 

 

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.