Russisk kunstner bak det ikoniske kyss på Berlinmuren er død

15/08/2022 13:07

Emma Sletta

Nyheter
Foto: John Macdougall / Ritzau Scanpix
Foto: John Macdougall / Ritzau Scanpix
Motivet av kysset mellom kommunistlederne Brezhnev og Honecker ble mesterverket til den russiske kunstneren.

Kunstneren Dmitri Vrubel, som har laget et av de mest berømte motivene på Berlinmuren - de kyssende kommunistiske lederne Leonid Brezhnev og Erich Honecker - har dødd.

Det skriver Milena Orlova, som er sjefredaktør i Art Newspaper Russia, på Facebook, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

- Å, jeg vil ikke være dødens budbringer. Dima Vrubel er død. Mine kondolanser til hans kjære og hans venner, skrev hun.

Dødsårsaken er ikke avslørt, men Vrubel hadde tilsynelatende problemer med hjertet. Det fortalte kona hans tilbake i juli.

Vrubel ble 62 år gammel.

Dødens politiske kyss

Berlinmuren delte storbyen inn i en østtysk del og en vesttysk del. Da det kommunistiske Øst-Tyskland høsten 1989 kollapset og det igjen ble mulig å passere murens porter, begynte kunstnere fra flere land å dekorere en lang strekning av muren.

Vrubels arbeid viser den sovjetiske lederen Leonid Brezhnev i et tilsynelatende inderlig kyss med Erich Honecker, som var Øst-Tysklands statsoverhode fra 1971 til noen uker før Berlinmurens fall.

- Bildet av de to statsledernes politiske dødskyss ble et av verkene som bidro til å lage murens strekning - kalt East Side Gallery - en av Berlins mest besøkte attraksjoner, har Politiken tidligere skrevet.

Vrabels arbeid har blitt beskrevet som hans mesterverk.

Opprinnelig kalte han den "Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben" (Min Skaper, hjelp meg å overleve denne dødelige kjærligheten).

Derfor er det også kjent som "Dødens kyss" eller "The Brotherly Kiss", skriver kunstnettstedet The Culture Trip.

Motivet er basert på et ekte kyss som en fransk fotograf tok i 1979 da Brezhnev var med til å feire Øst-Tysklands 30-årsdag.

Dmitri Vrubel ble født i Moskva i 1960. Men de siste årene av hans liv bodde han i Berlin.