Russisk soldat siktet for drap på sivil, som var ubevæpnet

12/05/2022 11:53

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den russiske soldaten kan ende opp med å sone mange år i fengsel.

En 21 år gammel russisk soldat er siktet for drapet på en 62 år gammel ubevæpnet mann, ifølge Ukrainas statsadvokat. 21-åringen blir den første russiske soldaten som er siktet for krigsforbrytelser siden invasjonens begynnelse.

Drapet skjedde ifølge påtalemyndigheten 28. februar. Den ukrainske mannen ble skutt da han kom syklende i utkanten av landsbyen Chupakhivka.

Drapet skyldtes ifølge aktor at mannen hadde sett fem russiske soldater, inkludert tiltalte, stjele en bil.

Ved å drepe mannen ønsket de russiske soldatene, som hadde blitt drevet til å fly av ukrainske styrker, å hindre den 62 år gamle mannen i å vitne mot dem i et mulig tilfelle av tyveri av bilen.

"En av de andre soldatene beordret tiltalte til å drepe en sivil slik at han ikke kunne rapportere dem. Mannen døde på åstedet, bare noen få meter fra sitt hjem," sier statsadvokat Iryna Venediktovas kontor.

Det er ikke kjent når rettssaken mot den unge russiske soldaten vil begynne. Det er imidlertid klart at den aktuelle soldaten risikerer å få en livstidsdom hvis han blir funnet skyldig i anklagen om å ha begått en krigsforbrytelse ved å drepe en sivil.

Kontoret har ikke opplyst hva som skjedde med de andre russiske soldatene som angivelig var tiltalt da drapet fant sted. Dermed er det ikke kjent om disse forventes å være medskyldige i drapet.