Scandinavian Star-granskning utvides: Myndighet i søkelyset

01/09/2023 12:10

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
En politisk overvåkingsgruppe har gått med på en forespørsel fra en allerede etablert arbeidsgruppe om å utvide etterforskningen.

Etterforskningen av brannen på fergen «Scandinavian Star» i 1990 utvides til også å omfatte Søfartsstyrelsens rolle i saken.

I tillegg vil en allerede nedsatt arbeidsgruppe også se på brannsikkerhetsstudier av et hydraulikkoljerør på fergen.

Det opplyser justisdepartementet fredag.

Den politiske overvåkingsgruppen og to ministre er enige om å følge en anmodning fra arbeidsgruppen om å forlenge mandatet.

Fergen hadde akkurat vært satt ut i rute mellom Oslo og Frederikshavn da brannen oppsto. 159 mennesker døde i katastrofen i april 1990.

Nylig meldte to medier, Information og Politiken, at arbeidsgruppen i sommer ba om å få granske Søfartsstyrelsens opptreden i prosessen.

De nye oppgavene vil få konsekvenser for når arbeidsgruppen kan levere sin rapport.

Arbeidsgruppen, ledet av professor Kristina Siig, vil være i drift til slutten av første kvartal neste år, opplyser justisdepartementet.

Oppgaven består allerede i å avklare fergens eierforhold, eierskap og forsikringsforhold.

Den danske Søfartsstyrelsen gjennomførte ikke en såkalt havnestatsinspeksjon av fergen før den begynte å frakte passasjerer.

Kontrollene kunne muligens ha avdekket omfattende mangler, har det tidligere kommet frem.

Tidligere har byrået hevdet at byrået ikke kunne utføre kontrollene da det seilte under Bahamas-flagget.

Men dette synet ble avvist i fjor i en juridisk rapport bestilt av Nærings-, nærings- og finansdepartementet. Her er konklusjonen at etaten egentlig burde ha gjennomført kontrollen.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.