Senegals nye leder utfordrer EU til å revurdere forholdet

23/04/2024 13:30

Sofie

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Senegals nye president, Bassirou Diomaye Faye, ber om en ny vurdering av landets forhold til EU.

Under et besøk av president Charles Michel, uttrykte Faye behovet for et «gjennomtenkt» forhold til EU.

Faye, som tiltrådte 2. april, drev kampanje på løfter om radikale reformer og en forpliktelse til å gjenvinne nasjonal "suverenitet" over nøkkelnæringer.

Et fornyet partnerskap med Europa

På en felles pressekonferanse med Michel 22. april understreket Faye at partnerskapet mellom Senegal og Europa er «nært og mangefasettert».

"Men sammen ønsker vi et fornyet partnerskap, et som kan støtte den innovative dynamikken vi ønsker å karakterisere forholdet vårt til," la den senegalesiske presidenten til, ifølge rapporter fra Euractiv.

Fayes reformagenda inkluderer reforhandling av olje- og gassavtaler, med lignende planer om å revidere fiskeavtaler med EU. Fiskeindustrien er en avgjørende del av Senegals økonomi, men den har lidd under overutnyttelse av marine bestander.

Michel var enig i at utfordrende temaer ikke bør unngås hvis de kan føre til positive endringer, spesielt i fiskerispørsmålet. Han understreket at Europa har en «objektiv interesse» i å støtte Senegals utvikling og økonomiske vekst.

Faye skisserte administrasjonens fokus på å fremme utvikling innenfra, med særlig vekt på landbruk, husdyr og fiskeri, samt infrastrukturforbedringer i jernbaner, kraftnett, telekommunikasjon og veier.

"Europeiske investorer hvis selskaper har anerkjent kompetanse i disse sektorene er velkomne," sa han.

Michel understreket at Europa hadde en «objektiv interesse i at Senegal skal kunne møte utfordringene med utvikling, økonomisk vekst og bedre levekår for befolkningen».

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.