Sikkerhetseksperter advarer: Slett disse appene

30/10/2023 15:00

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå anbefaler de å slette disse appene.

Sikkerhetsselskapet Dr. Web oppdaget flere ondsinnede apper fra Google Play Store.

Totalt er appene, som er såkalte (adware), som genererer penger til personer bak ved å vise annonser, lastet ned mer enn 2 millioner ganger.

Appene ser ut til å være legitime, men når brukeren installerer dem på mobiltelefonen, skjuler de seg for brukeren ved å endre ikonet til noe annet. Det skriver DinSide.

De kan også skjule seg ved å gjøre ikonet gjennomsiktig, men kanskje verst av alt, de kan også ta Google Chrome-logoen og lure brukeren til å tro at det er den virkelige nettleseren, advarer Dr. Web.

- Når brukere klikker på slike ikoner, starter disse trojanerne nettleseren og fortsetter å operere i bakgrunnen. Dette gjør dem mindre merkbare og reduserer sannsynligheten for at brukeren fjerner dem. Videre, hvis disse skadelige programmene slutter å fungere, vil brukerne starte dem på nytt, og tenker at de starter en nettleser, skriver selskapet i sin september-rapport.

Dr. Web anbefaler å fjerne disse appene:

  • Super Skibydi Killer: 1 million nedlastinger

  • Agent Shooter: 500 000 nedlastinger

  • Rubber Punch 3D: 500 000 nedlastinger

  • Rainbow Stretch: 50 000 nedlastinger

Dr. Web anbefaler ikke bare å avinstallere disse programmene. Selskapet har andre skadelig programvarer i Google App Store den siste måneden. Flere har over 10 000 nedlastinger.

Appene laster inn tvilsomme nettcasinoer, men utgir seg for å være spill.

Hvis mobiltelefonen din har noen av følgende apper/spill, fjern dem:

  • Eternal Maze: 50 000 nedlastinger

  • Jungle Jewels: 10 000 nedlastinger

  • Stellar Secrets: 10 000 nedlastinger

  • Fire Fruits: 10 000 nedlastinger

Google fjernet alle de nevnte applikasjonene fra Play Store, skriver Dr. Web i sin rapport, og konkluderer med en nedgang i aktivitet på Android avtok i september.

Nye skadelige apper har imidlertid dukket opp i appbutikken.

I mellomtiden kunngjorde Google nye tiltak for å bekjempe skadevare på Android. I forrige uke introduserte søkegiganten Google Play Protect, et nytt verktøy som skanner etter skadelig programvare i sanntid.

Play Protect kan oppdage ondsinnede apper lastet ned fra Play Store, samt apper lastet ned fra eksterne kilder – såkalte APK-filer – og fra tredjeparts appbutikker.

Hvis verktøyet oppdager en potensielt skadelig app, varsler den brukeren og advarer dem om ikke å installere appen.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.