Sjokkerende funn på bunnen av havet

01/08/2023 05:30

Sofie

Nyheter
Foto: National Authority for Underwater Cultural Heritage
Foto: National Authority for Underwater Cultural Heritage
Italienske myndigheter har kommet over et forbløffende funn over hundre meter under havoverflaten.

Et gammelt romersk lasteskip, som trolig dateres tilbake til det første eller andre århundre f.Kr., er funnet på bunnen av Middelhavet utenfor kysten av Italia.

Funnet beskrives som 'ekstraordinært'. Funnet er rapportert av flere internasjonale medier. Inkludert The Guardian.

Krukker

Vrakgods fra skipet skal ha blitt funnet på omtrent 160 meters dyp nær byen Civitavecchia, en italiensk havneby omtrent 80 kilometer nordøst for Roma.

Myndighetene jobber nå med å kartlegge dimensjonene til det over 2000 år gamle skipet.

Blant annet ble det funnet hundrevis av krukker. Politiets enhet for kulturminnevern mener funnene kan gi innsikt i hvordan livet til sjøs gikk.

– Denne unike oppdagelsen representerer et viktig eksempel på vraket av et romersk skip som møtte havets farer i et forsøk på å nå kysten. Det kan vitne om de gamle maritime handelsrutene, heter det i en kunngjøring.

Det var arkeologer fra Italias dedikerte politigruppe for beskyttelse av kulturarv og dykkere fra National Authority for Underwater Cultural Heritage som fant skipet først, ifølge The Guardian.

Så langt jobber politiet og andre myndigheter med både videre kartlegging og sikring av stedet.

Skattkammer

Italias kyst er tilsynelatende en skattekiste av arkeologiske funn. I 2021 oppdaget sicilianske arkeologer to middelhavsskip utenfor kysten av henholdsvis Palermo og øya Ustica.

Et annet skip, som var nesten intakt, ble funnet i 2013 utenfor kysten av Genova. Også dette kan dateres til det andre århundre f.Kr.

Hvert år beslaglegger italiensk politi hundrevis av spesielle kunstvaser – såkalte amforaer – fra hjemmene til italienske kunsthandlere. Disse skal ifølge avisen oppbevares ulovlig.