Skatteetaten sender ut advarsel: Pass på!

17/10/2023 14:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kommer de med enda en advarsel.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det har dukket opp flere svindel nylig som inviterer mottakere til å logge på og oppgi personlig informasjon. Ofte prøver menneskene bak svindelene å lure potensielle ofre til å tro at de har penger til gode hos Skatteetaten eller andre aktører.

Forrige uke skrev Oppland Arbeiderblad om noen som utgir seg for å være Skatteetaten. På sine nettsider ber de folk om å være på vakt.

- Det skjer dessverre ganske ofte at det sendes ut sms eller e-post fra kilder som utgir seg for å være Skatteetaten, men som er forsøk på svindel. Formålet med de falske e-postene er å lure til seg personsensitiv informasjon og bankopplysninger.

De gir beskjed om å ikke gi ut informasjon eller svare på tekstmeldinger eller e-poster som du ikke er sikker på.

- Trykk ikke på lenker eller vedlegg, men slett e-posten. Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig.

Også i august advarte Skatteetaten mot svindelforsøk. Pressemeldingen advarte mot å klikke på lenker i e-poster eller tekstmeldinger.

- Vi sender aldri slike meldinger uoppfordret, fortalte sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen.

Fossen oppfordret folk til å være oppmerksomme på stadig mer sofistikerte svindlere som stadig finner opp nye metoder for å etterligne Skatteetaten. Det skriver DinSide.

Tips for å ikke bli lurt:

  1. Se nøye på sms og e-poster du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.

  2. Sammenlign e-postadressen med tidligere ekte e-poster. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å produsere falske e-poster og sms.

  3. Vær særlig oppmerksom hvis du i en sms eller e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.

  4. Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.

  5. Spesielt på mobil kan det være fristende å klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.

  6. Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel skatteetaten.no eller ta en telefon til oss på 800 80 000.