Slik sikrer du deg ved flom og styrtregn

09/09/2024 08:15

Sofie

Nyheter
Foto: Fremtind
Foto: Fremtind
Det er flere ting du kan gjøre selv for å sikre deg og eiendelene dine i forbindelse med regn og styrtregn.

Meteorologene melder om betydelig regn i på Østlandet og den sørlige delen av Trøndelag, og har oppgradert farevarselet mandag til oransje nivå. Det betyr at det er fare for alvorlige oversvømmelser og flomskader både for privatpersoner og bedrifter.

Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, oppfordrer folk til å sikre sine eiendeler så snart som mulig:

"Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre de"t, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.  

Med oransje farevarsler for både flom og kraftig nedbør, kan det ekstreme været føre til stengte veier og broer, samt vanskelige kjøreforhold.

"Overvann og fare for vannplaning vil kunne gi vanskelige kjøreforhold. Vurder å la bilen stå om du bor i de berørte områdene. Sjekk veimeldinger, tilpass farten og kjør etter forholdene" råder skadeforebyggeren.

Forebyggingstiltak for huseiere
Som huseier har du ansvar for å gjennomføre tiltak som kan forhindre skade. Ifølge lovverket er alt som er forsikret mot brann også dekket mot naturskade, men dette forutsetter at du har tatt nødvendige forholdsregler.

"Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Følg med på meldinger fra lokale myndigheter, værvarsel og nyhetene. Du kan også følge med på varsom.no. Fargekodene forteller deg hvor alvorlig flommen forventes å bli", sier Nielsen.

Tiltak for å beskytte eiendeler
Nielsen påpeker at det er viktig å sikre at avløp og kummer er frie for hindringer.

"Du må sørge for at avløp er åpne. Tøm kjelleren for verdifulle gjenstander og sørg for det du ikke får flyttet er løftet opp fra gulvet", sier Hofstad-Nielsen.

"Og så er det viktig at du hjelper dem som ikke selv er i stand til å gjøre nødvendige tiltak", avslutter skadeforebyggeren. 

Hva du bør gjøre hvis eiendommene dine er truet av flom

  • Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.

  • Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller andre gjenstander.

  • Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av vannet.

  • Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann, og fjern kostbare gjenstander fra kjeller eller underetasje.

  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.

  • Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.

  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved storflom kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

  • Avtal med naboer eller venner om å gjøre tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme. 

Forbered din egen beredskap
Det er viktig å ha en egen beredskapsplan i tilfelle strømbrudd, manglende tilgang til drikkevann, internett, telefon og stengte veier, som kan forekomme under flom- og skredhendelser.

Flere tips finner du på nettsiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):
https://www.sikkerhverdag.no/din-beredskap/var-og-natur/slik-forebur-du-deg-pa-flom/

Oppdateringer om berørte områder er tilgjengelige på varsom.no.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.