Slik sikrer du feriepengene – før svindlerne tar dem

03/06/2025 09:15

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Digital trygghet i ferien – unngå å bli svindlet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når sommeren nærmer seg og feriepengene begynner å tikke inn på norske kontoer, øker også risikoen for å bli lurt. Med enkle forholdsregler kan du sørge for at feriebudsjettet ditt ikke havner i hendene på digitale svindlere.

"Styr unna for at feriepengene havner rett i lomma på svindlerne", advarer Johannes Myhre Vallesverd, antisvindel-ekspert i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

I den nyeste risiko- og sårbarhetsanalysen fra Finanstilsynet kommer det tydelig frem at svindeltapene fortsetter å øke. Digital kriminalitet blir stadig mer sofistikert, og trusselnivået er høyt – også i ferietiden.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung omtaler dette som et betydelig samfunnsproblem.

"Det finansierer kriminelle nettverk, rammer enkeltmennesker, tilliten til teknologi og tilliten vi har til hverandre", sier hun. Tung peker spesielt på e-poster og SMS-er med lenker til falske nettsteder, hvor folk blir lurt til å dele personlige opplysninger, kortinformasjon og BankID-passord.

"Derfor har vi skjerpet teleselskapenes plikt til å sperre anrop med ikke-reelle numre og gjort det lettere for Nkom å pålegge teleselskap å sperre tilgang til nummertjeneste ved svindel eller misbruk", forklarer hun.

Svindlere tar ikke ferie

Mange senker skuldrene i ferien – og det vet svindlerne å utnytte. Vallesverd minner om at de kriminelle er ekstra aktive når vi er avslappede.

"Mens vi er i feriemodus, risikerer vi at svindlere nyter godt av våre digitale ferievaner. I tillegg har vi mer penger å forbruke", sier han.

Han leder også den nasjonale ekspertgruppen mot svindel, og understreker at det viktigste nordmenn kan gjøre er å være oppmerksomme og kritiske.

"Ha i bakhodet at når du utgir informasjon om deg selv eller andre i sosiale medier og på nett, så kan mottaker av informasjonen være noen andre enn den du tror. Er du usikker, så still et kontrollspørsmål som bare du og vennen din kan svare på", sier han.

Seks enkle råd for å unngå digital svindel:

  1. Del aldri BankID, passord eller annen sensitiv informasjon – uansett hvem som spør.

  2. Legg merke til skrivefeil eller merkelige formuleringer i meldinger – det kan være et faresignal.

  3. Unngå å trykke på lenker i SMS eller e-poster. Gå heller direkte til nettsiden via nettleseren.

  4. Vær forsiktig med samtaler fra utenlandske numre du ikke kjenner. Legg på ved mistanke.

  5. Aktiver totrinnsverifisering for å gjøre kontoene dine sikrere.

  6. Har du mistet kontrollen over Facebook-kontoen din? Da kan du finne hjelp og informasjon via offisielle kanaler.