For norske bilister som krysser grensa til Sverige, kan et særegent genetisk sammentreff by på en uventet fordel i møte med landets fotobokser.
Svensk politi står nemlig overfor et problem de ikke klarer å løse – og det hele skyldes identiske tvillinger.
Identisk utseende, ukjent sjåfør
I Sverige er trafikkovervåkingen i stor grad automatisert. I motsetning til Norge, hvor politiet ofte fanger fartssyndere direkte, baserer svensk politi seg på automatiske trafikkontroller (ATK). Det skriver DinSide
Disse fotoboksene tar bilder av bilen og føreren, men uten tilstedeværelse av politi på stedet. Det fører til et dilemma når personer med identiske ansiktstrekk fanges i fart.
"Vi må kunne identifisere føreren av kjøretøyet. Hvis vi ikke kan det, vil den foreløpige etterforskningen bli henlagt," forklarer Lis Marie Svonni, leder for ATK-avdelingen i Kiruna, i et intervju med det svenske bilmagasinet Carup.
Norske tvillinger kan slippe unna
Denne problemstillingen gjelder ikke bare svenske statsborgere. Norske eneggede tvillinger som tar turen over grensa – enten det er for handel, ferie eller gjennomreise – kan også falle inn under denne juridiske gråsonen. Om de stoppes av en fotoboks, er det i praksis umulig for svensk politi å bevise hvem av de to som faktisk satt bak rattet.
"Nei, det stemmer, du må kunne identifisere sjåføren. Hvis det ikke er mulig, henlegges saken," bekrefter trafikkpolitibetjent Joakim Abrahamsson i Helsingborg overfor svensk presse.
Sjelden utfordring i Norge
Også i Norge kan identiske tvillinger skape utfordringer, men ifølge politiet skjer det svært sjelden. Dagbladet har snakket med Vivi-Ann Haukås, enhetsleder i Utrykningspolitiet, som forteller at noen faktisk har forsøkt å utnytte dette – med kreativ fantasi:
"Det har skjedd at noen har diktet opp en identisk tvilling, men det er mange år siden," sier Haukås.
Hun understreker at i Norge er det ikke selve fotoboksen som avgjør hvem som kjørte. I stedet gjennomgår saksbehandlere bildematerialet og foretar identifisering før eventuelle bøter skrives ut.
Teknisk sett er det Statens vegvesen som håndterer utstyret, målingene og bildefangsten. Politiet tar seg av behandlingen av sakene.
Svensk politi lover å stramme inn
Svenske myndigheter er imidlertid klar over smutthullet, og ønsker ikke at det skal misbrukes. Politiet i Skåne har allerede annonsert strengere tiltak – og de vil gå så langt som å oppsøke mistenkte hjemme.
"Hvis vi har tid og mulighet, skal vi snu hver stein. Du skal ikke tro at du kan slippe unna med det hvis du har begått et trafikklovbrudd," advarer Abrahamsson.
Ikke et frikort for fart
Det kan være fristende å se dette som en mulighet for norske eneggede tvillinger til å unngå bot – men virkeligheten er langt fra så enkel. Systemene blir stadig bedre, og kontrollene tettere.
Dagbladet presiserer at informasjonen i artikkelen ikke er ment som en oppfordring til å bryte fartsgrensene. Det tryggeste og mest ansvarlige er – og forblir – å holde seg innenfor loven.