Slutt med sukker: Dette er hva som skjer med kroppen din i dagene, ukene og månedene etter at du sluttet

09/02/2024 22:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette er virkelig overraskende kunnskap!

Når du tenker på sukker, dukker det ofte opp bilder av søtsaker, kaker, sjokolade og småkaker. Det er en korrekt assosiasjon, men sukkerbegrepet strekker seg faktisk mye lenger enn det.

Jess Hillard, sportsernæringsfysiolog ved Warrior, forklarte til Sun Health: "Karbohydrater regnes også som sukkerarter. Dette dekker et bredt spekter av matvarer, inkludert fullkorn som brød, pasta, ris og poteter, samt frukt som bananer - og selvfølgelig kaker og småkaker også."

Hun understreket at det ville være «risikofylt» – og nesten umulig – å utelukke sukker helt fra kostholdet.

Jess påpekte imidlertid at det for de fleste vil være sunt å kutte ned på raffinert og tilsatt sukker, som inkluderer alt fra søtsaker til brus, syltetøy og frokostblandinger – listen er lang.

Hun beskrev i detalj endringene du kan oppleve i kroppen din fra dag én og utover etter å ha kuttet ned på raffinert sukker.

Fra første til åttende time

I timene etter at du har droppet raffinert sukker, kan du oppleve tretthet.

Kroppen vil ha lyst på noe søtt, sa Jess til Sun Health: "Om fem timer kan du begynne å føle deg utmattet og utmattet."

Hun la til at til da har kroppen blitt vant til å bruke raffinert sukker som energikilde, og inntil du begynner å spise balanserte måltider med fullkorn og sunt fett, vil den savne sukkeret.

12 til 24 timer

I perioden 12 til 24 timer etter utelukkelsen av sukker kan du oppleve en form for abstinens.

Symptomer som hodepine, kvalme, irritabilitet og tretthet kan forekomme. Konsentrasjonsvansker kan også oppstå da hjernen krever sukkerholdig mat.

To til fem dager

Etter noen dager uten sukker, kan du bli overrasket over å finne pusten friskere: "Sukker interagerer med bakteriene i munnen. Hvis du holder deg hydrert, vil pusten sannsynligvis forbedres innen to til fem dager."

Man kan også oppleve humørforbedringer: «I denne perioden tilpasser kroppen seg og du vil sannsynligvis oppleve færre humørsvingninger», sa sportsernæringseksperten.

Etter en uke

En uke senere kan klarere hud sees på som en positiv effekt av å unngå raffinert sukker: "Sukker binder seg til proteiner og lipider i en prosess kjent som glykering, som kan påvirke hudens kollagen og elastin," advarte Jess og la til:

"Et høyt sukkerinntak kan også gi betennelser og oljeoppbygging i huden, som ofte resulterer i kostholdsrelatert akne. Etter en uke uten raffinert sukker kan man se en bedring i hudtonen."

Etter en til tre måneder

I løpet av månedene vil man merke forbedringer i energinivå, humør og utseende: "Dette er nå en betydelig periode. Kroppen har tilpasset seg en ny energikilde og forhåpentligvis har det generelle kostholdet også blitt bedre.

"Dette bør resultere i forbedret hukommelse, økt energi gjennom dagen, og du kan til og med oppleve vekttap i løpet av disse månedene."

Du vil også oppleve en lengre metthetsfølelse etter måltider og færre humørsvingninger.

"Humøret ditt vil også bli bedre," la Jess til.

Kilde: TheSun.