SSI med sjokkrapport: Sammenheng mellom COVID-vaksiner og hjerteproblemer

22/04/2022 07:40

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny studie av 23 millioner mennesker har avslørt at COVID-19-vaksiner kan forårsake betennelse i hjertemuskelen.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI), sammen med forskere fra Sverige, Norge og Finland, har undersøkt om det er en sammenheng mellom COVID-19-vaksiner og tilfeller av betennelse i hjertemuskelen. Og den er der, sier SSI.

Vaksinene, basert på mRNA-teknologien, har blitt mistenkt for å ha forårsaket betennelse i hjertemuskelen i sjeldne tilfeller. I utgangspunktet ble denne mistanken reist i Israel i fjor i forbindelse med Pfizer-BioNTech-vaksinen.

Tidligere har en stor studie blitt utført av SSI som viser sammenhengen mellom vaksinene som brukes i Norge og betennelse i hjertemuskelen.

I forbindelse med denne studien oppdaget forskere fra SSI at betennelse i hjertemuskelen var en sjelden tilstand, selv etter vaksinering, men at det kunne oppstå. I en ny studie har forskerne nå undersøkt hvilke aldersgrupper og kjønn som var mest utsatt for å utvikle betennelse i hjertemuskelen etter vaksinering.

Betennelse i hjertemuskelen er et fenomen som først og fremst oppstår etter virusinfeksjoner. Oftest forekommer det hos unge, friske menn som opplever symptomer som kortpustethet og brystsmerter. I de fleste tilfeller går det av seg selv, men i de mer alvorlige tilfellene kan det føre til hjertesvikt.

Den nye studien omfatter ikke mindre enn 23 122 775 innbyggere i Norge, Danmark, Sverige og Finland i alderen 12 år og oppover, som er fulgt i perioden fra 27.12.2020 til 5. Oktober 2021.

Ved å koble data fra de nordiske registrene har forskerne klart å finne 1077 tilfeller av betennelse i hjertemuskelen. Totalt sett var det først og fremst unge menn som var mest utsatt for bivirkningen, noe som særlig gjaldt etter den andre dosen av Moderne-vaksinen.

18 tilfeller ble påvist etter den andre dosen av Moderna-vaksinen per 100 000 vaksinerte menn i alderen 16-24 år. Hos menn i alderen 25-39 år var det 8 tilfeller per 100.000 vaksinert etter den andre dosen, men i +40 år gamle menn var det bare 1 sak.

Også i forbindelse med vaksinen fra Pfizer-BioNTech var det en risiko. Her fant forskerne 5 tilfeller etter den andre dosen per 100.000 vaksinerte unge menn i alderen 16-24 år.

– I Norge har vi i hovedsak brukt vaksinen fra Pfizer-BioNTech, og det er begrenset hvor mange unge menn som i det hele tatt har fått Moderna-vaksinen. I vår studie fikk bare 19 406 menn i alderen 16-24 år to doser Moderna-vaksine. Til sammenligning har 438 109 fått to doser Pfizer-BioNTech. Det er derfor etter alle få unge menn som har blitt påvirket av denne bivirkningen, sier Anders Hviid, professor og fungerende instituttleder ved SSI.

– Vi anslår at i denne aldersgruppen har 22 menn utviklet den i forbindelse med Pfizer-BioNTech-vaksinen, og 4 har utviklet den i forbindelse med Moderna-vaksinen. Dette bør ses i sammenheng med at vi har vaksinert mer enn 450.000 menn i samme aldersgruppe, fortsetter han.

Forskerne bak den nye studien tror ikke funnene deres er noe som kan overskygge fordelene forbundet med å bli vaksinert.

– Det bør tas i betraktning at alternativet, å få en infeksjon med covid-19, sannsynligvis også medfører risiko for betennelse i hjertemuskelen. I tillegg er det fare for alvorlig COVID-19-sykdom og ulike sene konsekvenser, hvorav mange ennå ikke er fullstendig belyst, sier Anders Hviid.

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.